Стефан Попов (плувец): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Стефан Попов“ преместена като „Стефан Попов (плувец)
Avis (беседа | приноси)
Премахнато споменаване на едноименник без отношение към статията
Ред 1: Ред 1:
Бившият кмет на Златица е роден около 1956 година.

{{Биография инфо|
{{Биография инфо|
име= Стефан Попов
име= Стефан Попов
Ред 10: Ред 8:
}}
}}


'''Съимменник на кмета е Стефан Попов (Замората)''' - бивш елитен плувец, един от първите български състезатели. Той е роден на [[14 март]], [[1930]]г. в [[София]]. Сърцето на всеки професионален плувец, който чуе името на този титан се изпълва с гордост. Замората е специалист по кроул, а дисциплината, в която е най-добър е 1500 метра свободен стил. Стефан Попов е бил трикратен шампион на [[България]] на 200, 400 и 1500 метра свободен стил през [[1951]]. Плува за клубовете "Раковски" и "Спартак". Както се вижда състезателната му кариера е изтекла много отдавна. Той се състезава от [[1946]] до [[1958]]г. Очевидно между младото поколение плувци и "неговото време" съществува огромна пропаст, която става все по-дълбока. Малко хора съзнават какво е направил той по простата причина, че не са могли да го видят как плува. Един млад плувец може да знае неговото име и съвкупност от "голи" факти за делото му.
'''Стефан Попов (Замората)''' - бивш елитен плувец, един от първите български състезатели. Той е роден на [[14 март]], [[1930]]г. в [[София]]. Сърцето на всеки професионален плувец, който чуе името на този титан се изпълва с гордост. Замората е специалист по кроул, а дисциплината, в която е най-добър е 1500 метра свободен стил. Стефан Попов е бил трикратен шампион на [[България]] на 200, 400 и 1500 метра свободен стил през [[1951]]. Плува за клубовете "Раковски" и "Спартак". Както се вижда състезателната му кариера е изтекла много отдавна. Той се състезава от [[1946]] до [[1958]]г. Очевидно между младото поколение плувци и "неговото време" съществува огромна пропаст, която става все по-дълбока. Малко хора съзнават какво е направил той по простата причина, че не са могли да го видят как плува. Един млад плувец може да знае неговото име и съвкупност от "голи" факти за делото му.


След края на състезателната си кариера Стефан Попов - Замората става треньор и подготвя наистина огромен брой български плувци, плувци с имена. Замората може да бъде описан с една дума - той е легенда.
След края на състезателната си кариера Стефан Попов - Замората става треньор и подготвя наистина огромен брой български плувци, плувци с имена. Замората може да бъде описан с една дума - той е легенда.

Версия от 07:59, 13 юли 2007

Стефан Попов
български плувец

Роден
Починал
4 април 2004 г. (74 г.)

Стефан Попов (Замората) - бивш елитен плувец, един от първите български състезатели. Той е роден на 14 март, 1930г. в София. Сърцето на всеки професионален плувец, който чуе името на този титан се изпълва с гордост. Замората е специалист по кроул, а дисциплината, в която е най-добър е 1500 метра свободен стил. Стефан Попов е бил трикратен шампион на България на 200, 400 и 1500 метра свободен стил през 1951. Плува за клубовете "Раковски" и "Спартак". Както се вижда състезателната му кариера е изтекла много отдавна. Той се състезава от 1946 до 1958г. Очевидно между младото поколение плувци и "неговото време" съществува огромна пропаст, която става все по-дълбока. Малко хора съзнават какво е направил той по простата причина, че не са могли да го видят как плува. Един млад плувец може да знае неговото име и съвкупност от "голи" факти за делото му.

След края на състезателната си кариера Стефан Попов - Замората става треньор и подготвя наистина огромен брой български плувци, плувци с имена. Замората може да бъде описан с една дума - той е легенда. Човекът, който е запознат най-много с историята на плуването, с "ерата" на Замората и носи паметта за тях е г-н Иван Цанов.