Райко Ошанов: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Нова страница
 
Редакция без резюме
Ред 27: Ред 27:
}}
}}


'''Райко Димитров Ошанов''' е виден [[България|български]] [[икономист]],[[юрист]] и [[политик]] от [[Демократическа партия|Демократическата партия]], лидер на която е в периода [[1945]]-[[1977]] г. Считан е за основоположник на [[трудово право|трудовоправната]] [[наука|доктрина]] в [[България]].
'''Райко Димитров Ошанов''' е виден [[България|български]] [[икономист]], [[юрист]] и [[политик]] от [[Демократическа партия|Демократическата партия]], лидер на която е в периода [[1945]]-[[1977]] г. Считан е за основоположник на [[трудово право|трудовоправната]] [[наука|доктрина]] в [[България]].


== Произход и образование ==
== Произход и образование ==
Райко Ошанов бил роден в семейството на [[търговец]]. Родът му идва от [[Трявна]], а фамилното му име се се свързва с местността Ошаните край Трявна. Прадядо му, Димитър Ошанеца, е роден през [[1760]] г., и е един от най-прочутите представители на тревненската зографска школа. Негово дело е таванът в [[Даскалова къща|Даскаловата къща]]. Дядо му, бил известен в града си като краен русофил, а баща му - Димитър Ошанов - бил известен търговец.
Райко Ошанов бил роден в семейството на [[търговец]]. Родът му идва от [[Трявна]], а фамилното му име се се свързва с местността Ошаните, недалеч от града. Прадядо му, Димитър Ошанеца, е роден през [[1760]] г., и е един от най-прочутите представители на тревненската зографска школа. Негово дело е таванът в [[Даскалова къща|Даскаловата къща]]. Дядо му, бил известен в града си като краен русофил, а баща му - Димитър Ошанов - бил известен търговец.


От малък Райко останал сирак. Въпреки трудните си години в началото на 20-те години на миналия век учи [[финанси]] и [[стопанство]] в [[УНСС|Свободния университет за политически и стопански науки]] (днес [[УНСС]]), a впоследствие и [[право]] в [[Софийския университет]]. През [[1924]] г. оглавява студентския съюз БНСС, където [[Андрей Ляпчев]] го открива за политиката. През [[1937]] г. е съставител на първия Кодекс на труда в [[България]], с което става основоположник на родното трудово законодателство. През 30-те и 40-те години е началник на Софийската инспекция по труда.
От малък Райко останал сирак. Въпреки трудните си години, в началото на 20-те години на миналия век учи [[финанси]] и [[стопанство]] в [[УНСС|Свободния университет за политически и стопански науки]] (днес [[УНСС]]), a впоследствие и [[право]] в [[Софийския университет]]. През [[1924]] г. оглавява студентския съюз БНСС, където [[Андрей Ляпчев]] го открива за политиката. През [[1937]] г. е съставител на първия Кодекс на труда в [[България]], с което става основоположник на родното трудово законодателство. През 30-те и 40-те години е началник на Софийската инспекция по труда.


Специализира в Международното бюро по труда в [[Женева]]. Живял е в [[Палермо]], където имал къща. През [[1936]] г. издава „Коментар на Наредбата-закон за трудовия договор“, а през [[1940]] г. "Колективният трудов договор като правен институт", който е и неговия най-известен труд. Преподава в [[УНСС|Държавното висше училище за финансови и административни науки]], както и в [[Софийския университет]].
Специализира в Международното бюро по труда в [[Женева]]. Живял е в [[Палермо]], където имал къща. През [[1936]] г. издава „Коментар на Наредбата-закон за трудовия договор“, а през [[1940]] г. "Колективният трудов договор като правен институт", който е и неговият най-известен труд. Преподава в [[УНСС|Държавното висше училище за финансови и административни науки]], както и в [[Софийския университет]].


==В политиката==
==В политиката==

Версия от 08:37, 15 февруари 2021

Райко Ошанов
български юрист
Роден
Райко Димитров Ошанов
?
Починал
София, България

Учил вУниверситет за национално и световно стопанство
Софийски университет
Право
Областикономика
право
Работил вСофийската инспекция по труда
Публикации„Колективният трудов договор като правен институт“, С., 1940, 343 с., „Правна закрила на труда в България“, С., 1943, 332 с.
Членува вРотари клуб в София
Политика
ПартияДемократическа партия
Известен сСчитан за основоположник на трудовоправната доктрина в България

Райко Димитров Ошанов е виден български икономист, юрист и политик от Демократическата партия, лидер на която е в периода 1945-1977 г. Считан е за основоположник на трудовоправната доктрина в България.

Произход и образование

Райко Ошанов бил роден в семейството на търговец. Родът му идва от Трявна, а фамилното му име се се свързва с местността Ошаните, недалеч от града. Прадядо му, Димитър Ошанеца, е роден през 1760 г., и е един от най-прочутите представители на тревненската зографска школа. Негово дело е таванът в Даскаловата къща. Дядо му, бил известен в града си като краен русофил, а баща му - Димитър Ошанов - бил известен търговец.

От малък Райко останал сирак. Въпреки трудните си години, в началото на 20-те години на миналия век учи финанси и стопанство в Свободния университет за политически и стопански науки (днес УНСС), a впоследствие и право в Софийския университет. През 1924 г. оглавява студентския съюз БНСС, където Андрей Ляпчев го открива за политиката. През 1937 г. е съставител на първия Кодекс на труда в България, с което става основоположник на родното трудово законодателство. През 30-те и 40-те години е началник на Софийската инспекция по труда.

Специализира в Международното бюро по труда в Женева. Живял е в Палермо, където имал къща. През 1936 г. издава „Коментар на Наредбата-закон за трудовия договор“, а през 1940 г. "Колективният трудов договор като правен институт", който е и неговият най-известен труд. Преподава в Държавното висше училище за финансови и административни науки, както и в Софийския университет.

В политиката

В младежки си години е сътрудничил активно на Никола Мушанов, а по-късно и на Стойчо Мушанов. През 1945-47 г. е лидер на Демократическата партия. След установяване на Комунистическия режим в страната прекарва години, прекарани в лагери и затвори.

Личен живот

Райко Ошанов е женен за една от дъщерите на известния ген. Димитър Фиков (1859-1932) - Христина Фикова-Ошанова. Известният български юрист и политик Асен Ошанов (1939-2020 г.) е техен син.

Източници