Балчик: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Lju (беседа | приноси)
Lju (беседа | приноси)
Ред 57: Ред 57:


[[Image:Balchik_flowers.jpg|right|thumb|480px|Университетската Ботаническа градина в Балчик]]
[[Image:Balchik_flowers.jpg|right|thumb|480px|Университетската Ботаническа градина в Балчик]]
Балчик е част от [[Стоте национални туристически обекта]]. Известен е най-вече със своята [[Университетска Ботаническа градина]], която съдържа втората по големина кактусува колекция в света, след тази в Монако, както и други уникални [[растения]].
Балчик е част от [[Стоте национални туристически обекта]]. Известен е най-вече със своята Университетска [[Ботаническа градина]], която съдържа втората по големина кактусува колекция в света, след тази в Монако, както и други уникални [[растения]].
Университетската Ботаническа градина към СУ "Св. Кл.Охридски" и Двореца, представляват безспорно визитната картичка на Балчик.
Университетската Ботаническа градина към СУ "Св. Кл.Охридски" и Двореца, представляват безспорно визитната картичка на Балчик.
На 27 юли 2005 Университетската Ботаническа градина в Балчик отбелязва 50 годишнина от своето създаване.
На 27 юли 2005 Университетската Ботаническа градина в Балчик отбелязва 50 годишнина от своето създаване.

Версия от 11:03, 19 юли 2007

Балчик е град в Североизточна България, намира се в Област Добрич и е близо до Варна. Градът е втори по големина в областта след Добрич и е административен център на община Балчик.

Шаблон:Град 2

География

Двореца

Намира се на черноморския бряг — в близост са курортите Албена, Златни пясъци Кранево и градовете Варна, Добрич и Каварна. Геоложката основа е от бял варовик. Проблеми със свлачищата стоят пред повечето собственици на къщи. Като цяло температурата на морската водата е 2–3 градуса по-ниска отколкото по южното българско Черноморие.

История

Ботаническата градина в Балчик

Траките са първите заселници на земите, върху които е разположен днешния град. Открити са тракийски предмети на възраст над 2000 години (чаши, метални съдове, накити, оръжия).

В Средните векове там се е издигала крепостта (Круной), която е бранила брега от нашествия по море.

Религии

В центъра на града се намира български православен храм-паметник, който е построен през Средновековието. Запазени са почти всички рисунки и изображения.

В близост до ботаническата градина се намира джамия, построена от румънската кралица Мария по време на Румънската окупация на Южна Добруджа в двора на нейната лятна резиденция.

Името на града е от куманската дума *баликчик "градче" (проф. Ив. Добрев).

Политика

През 2006 година политиката на кметския екип в Белия град е насочена към развитие и изграждане на инфраструктурата на града. В края на 2006 г. се очаква да започне изграждането на пречиствателна станция, за която са осигурени 22 милиона евро по програма ИСПА. Ще бъдат отпуснати и 3,5 милиона евро за довършване на брегоукрепителното съоръжение "Дамбата", посредством което в морската си част Балчик ще се свърже с курорта "Албена". Предстои да се участва в някои от предпресъединителните програми на Европейския съюз за изграждане на парк "ЕХО". През февруари на посещение в Балчик идва премиерът Сергей Станишев, като целта на неговата визита е да се запознае с възможностите и перспективи за развитие на черноморските градове. Официалното откриване на новата административна сграда в Балчик се извърши от президента на България Георги Първанов на 24 май, когато е празника на града. През месец септември на посещение в Белия град бе председателя на парламента Георги Пирински. За пръв път в историята на града се случва в една година той да бъде посетен от примиер, президент и председател.

Икономика

Градът развива основно туристическа дейност през летния сезон. Традиционните посетители са главно от Русия, България, по-малко от Чехия, Полша и скандинавските страни. Хотелиерството и ресторантьорството са основният източник на доходи за местното население. Сериозна пречка пред развитието на този отрасъл е липсата на достатъчна по площ пясъчна ивица.

Риболовът не е типичен отрасъл. Яхтено пристанище дава възможност за акостиране на 60 яхти. Развит е яхт-туризмът, който предлага разнообразни пътеществия по Северното черноморие. Организират се пикници, риболов и къпане в морето, бой с пиратски кораби, романтични нощни круизи и пр. В околностите на гр. Балчик се изграждат и две голф игрища, едното от които е проектирано от световно известния голф играч Ян Уснам. Очаква се през лятото на 2006 година да бъдат посрещнати и първите голф играчи.

Обществени институции

Гр. Балчик е подписал договор за побратимяване с чешкия град Стара Любовна, шведския Хагсфорс, а през май месец на 2006 г. се очаква да се побратими и с полския град Чешин. Договорите, които се сключват са за сътрудничество в областта на туризма. На 6-то октомври се сключи договор за побратимяване на Балчик с румънския град Бран. Общото между двата града е двореца на Мария, тъй като в Румъния е Зимния й, а в Балчик летния.

Културни и природни забележителности

Университетската Ботаническа градина в Балчик

Балчик е част от Стоте национални туристически обекта. Известен е най-вече със своята Университетска Ботаническа градина, която съдържа втората по големина кактусува колекция в света, след тази в Монако, както и други уникални растения. Университетската Ботаническа градина към СУ "Св. Кл.Охридски" и Двореца, представляват безспорно визитната картичка на Балчик. На 27 юли 2005 Университетската Ботаническа градина в Балчик отбелязва 50 годишнина от своето създаване. През 2006 година Университетската Ботаническа градина отвори своята новоизградената част, предназначена специално за посещение от хора с увреждания. Тя бе официално открита на 50 годишния юбилей. В парниците на градина зреят лимони с големина на хандбална топка, както и много други екзотични плодове като банани, папая и др.

В града е сформирана самодейна театрална група към читалище "Паисий Хилендарски".

Музеи

  • Исторически музей с интересни находки, датиращи отпреди няколко века, археологически разкопки.

В Балчик има:етнографски и възрожденски комплекс, художествена галерия, килийно училище, три църкви и една джамия, които също са обект на интерес от страна на туристите Художествена галерия в Балчик е с над 40 годишна история, нейна основателка е Клара Петкова. Във фонда на галерията има произведения на Владимир Димитров - Майстора, както са и били излагани творби на Салвадор Дали и др.

Най значимото събитие за град Балчик е наскоро откритият храм на богинята майка Кибела в центъра на града!Досега археолозите са открили осем уникални статуи от бял мрамор на богинята майка и над 18 мраморни плочи с напълно запазени надписи на старогръцки! Град Балчик е център за много културни мероприятия. Ежегодно се провеждат множество фестивали. С традиции е детският фестивал Усмивките на морето. С тенденция да се превърнат в ежегодни фестивали са Балфест — международен филмов фестивал за документални филми и международния Филм форум.

Градът е известен с културните празници през месец септември свързвани обикновено с имената на Иван Гранитски, Стефан Цанев и други.

Друг фестивал, който е затвърдил името си и се свързва с Балчик е международният фестивал Процес-пространство. В зависимост от определената тема, много от произведенията на фестивала се правят на място. Председател е Димитър Грозданов, който е направил много дарения за Градската художествена галерия в Балчик. През 2005 година Балчик бе домакин на нов детски фестивал "Хоро от перли". По време на фестивалните дни руски и български деца имаха възможности да демострират своите умения в танцовите изкуства. През септември месец се очаква да се проведе Международния студентски филмов фестивал, в който участиe тази година (2005)са заявили над 600 души. Това ще е третото издание на фестивала, като той ще се проведе за 2-ри поредeн път в Белия град. Очакват се да бъдат отправени много предизвикателства към студентите, които ще преставят своите идеии и филми пред публиката в Балчик. Друг редовен фестивал е "Балфест", който се провежда в края на годината. Това е международен фестивал за документално и репортажно кино. 24 май е определен като празник на гр. Балчик. В този ден в града има богата културно-развлекателна програма, както и богата търговска алея.

Личности

Балчик е роден град на революционера Наско Боев. Тук се е родил известният български актьор и преподавател в НАТФИЗ доц. Веселин Ранков и не по-малко известният му брат - Красимир Ранков (актьор и режисьор). С любов към Белия град е и оперната певица Александрина Милчева, която организира през летните месеци международна оперна академия. По повод 90 годишнината на Хор "Черноморски звуци" в Балчик Александрина Милчева пя с всички възпитаници на хоровата школа. Симеон Сакскобурготски е почетен гражданин на град Балчик. С това звание той е удостоен по време на визитата си през 2002 година. Световно известният режисьор Франсис Форд Копола снима в Двореца в Балчик части от най-новия си филм "Младост без младост" по творба на известния румънски културолог и изследовател на религиите и митовете Мирча Елиаде, в края на 2005 година.

Литература

Съвременни автори на Балчик са Люба Радославова - историк Радостин Мирков, Иван Статев, Свобода Радушева, Пенка Димитрова и др. Съществува литературен клуб.

Други

Непосредствено до град Балчик се намира летище. Първите полети са провеждани от кралското семейство на Румъния (около 1935-1936 г.). По време на втората световна война летището започва да се използва за военни цели. Местоположението на летището (200 метра надморска височина и 400 метра от брега на морето) има своето особенно военно-стратегическо заначение, поради което се използва и до днес (2005 г.).

Външни препратки