Паметник на Бузлуджа: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м кат
Robo5 (беседа | приноси)
м Петко: {раздел мъниче}
Ред 4: Ред 4:


==Създаване на паметника==
==Създаване на паметника==
{{секция-мъниче}}
{{раздел мъниче}}


==Социалистически празник==
==Социалистически празник==

Версия от 02:00, 6 август 2007

Файл:Buzludzha.jpg
Огромният монумент на връх Бузлуджа

Паметникът на връх Бузлуджа най-големият идеологически паметник в България. Той издигнат в чест на създаването на организираното социалистическо движение в България през 1891 г. именно на този връх. До паметника са прекрани асфалтови пътища, които към момента са в недобро състояние, от Шипка (паметник) и от главния път от Стара Загора за Русе, в отсечката след Казанлък. Отбивката за паметника е означена с огромен паметник в цял ръст на Димитър Благоев.

Създаване на паметника

Шаблон:Раздел мъниче

Социалистически празник

Бузлуджански митинг 2005 г.

Всяка година в първата неделя на месец август(с редки изключения в края на юли) БСП организира традиционен политически събор, на който се стичат десетки хиляди симпатизанти всяка година(средно около 30-40 хиляди, като през 2006 на историческата поляна са присъствали над 50 000 души). Празненствата включват младежка дискотека вечерта преди официалните тържества, официален митинг на социалистите и отново празнична програма. Официалният митинг винаги започва с изпълнение на Химна на Република България и Интернационалът. В райна на паметника са изградени десетки хижи, които да приемат всяка година идващите за празника хора.По време на празненствата се организират и големи палаткови лагери.

Състояние на паметника

Полуразрушените ликове на Благоев, Маркс и Ленин във панорамната зала на паметника

След падането от власт на Тодор Живков и политически промени в България от 1989 г. състоянието на паметника се влошава доста. Първо умишлено са унищожени мозаечните портрети на Людмила и Тодор Живкови. Паметникът остава безстопанствен. Медните орнаменти са разграбени. Сградата започва да се руши, мародери системно чупят стъкла, изкъртват мозайки, орнаменти и други елементи от конструкцията на паметкина. Огромната петолъчка е обстрелвана с огнестрелно оръжие от бандите, смятайки, че е изградена от рубини. Понастоящем паметникът продължава да бъде безстопанствен и никой обществена институция не полага грижи за възстановяването или съхранението му. Липсват и действия от БСП, които да запазят най-важния си символ.