Октопод (сериал): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
→‎Списък на сезоните: Това е годината на производство, изписана на кинолентата.
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
Ред 36: Ред 36:
* „Октопод 5 – Сърцевината на проблема“ ([[1990]]), 5 епизода, режисьор '''Луиджи Перели'''
* „Октопод 5 – Сърцевината на проблема“ ([[1990]]), 5 епизода, режисьор '''Луиджи Перели'''
* „Октопод 6 – Последната тайна“ ([[1992]]), 6 епизода, режисьор '''Луиджи Перели'''
* „Октопод 6 – Последната тайна“ ([[1992]]), 6 епизода, режисьор '''Луиджи Перели'''
* „Октопод 7 – Разследване за смъртта на комисар Катани“ ([[1994]]), 6 епизода, режисьор '''Луиджи Перели'''
* „Октопод 7 – Разследване за смъртта на комисар Катани“ ([[1995]]), 6 епизода, режисьор '''Луиджи Перели'''
* „Октопод 8 – Скандалът“ ([[1997]]), 2 епизода, режисьор '''Джакомо Батиато'''
* „Октопод 8 – Скандалът“ ([[1997]]), 2 епизода, режисьор '''Джакомо Батиато'''
* „Октопод 9 – Пактът“ ([[1998]]), 2 епизода, режисьор '''Джакомо Батиато'''
* „Октопод 9 – Пактът“ ([[1998]]), 2 епизода, режисьор '''Джакомо Батиато'''

Версия от 18:18, 7 май 2021

Вижте пояснителната страница за други значения на Октопод.

Октопод
La Piovra
ЖанрКриминална драма
Екшън
РежисураДамяно Дамяни
АктьориМикеле Плачидо
Ремо Джироне
Флоринда Болкан
Франсоа Перие
Виторио Медзоджорно
Раул Бова
Стефан Данаилов
Страна Италия
Езикиталиански
Сезони10
Епизоди48
Разпространение
ТВ каналRAI
Излъчване11 март 1984 г. – 10 януари 2001 г.
Страница в IMDb
Октопод в Общомедия

„Октопод“ (на италиански: La Piovra) е италианска телевизионна сага, състояща се от десет сезона, излъчени между 1984 г. и 2001 г. Сериалът има световна популярност. Сюжетът му се върти около неуспешната борба на италианската полиция с мафията. В него взимат участие известните италиански актьори, като Микеле Плачидо, Ремо Джироне, Джулияна Де Сио, Виторио Медзоджорно, Раул Бова, Симона Кавалари, както и българският актьор Стефан Данаилов, френските актьори Патрисия Миярде и Франсоа Перие, бразилската звезда Флоринда Болкан, германският Ролф Хопе и много други. Музиката на първи сезон е на Риц Ортолани, а на останалите сезони – на италианския композитор на филмова музика Енио Мориконе. В България излъчването на сериала започва през 1987 г.[1]

Списък на сезоните

  • „Октопод“ (1984), 6 епизода, режисьор Дамяно Дамяни
  • „Октопод 2“ (1985), 6 епизода, режисьор Флорестано Ванчини
  • „Октопод 3“ (1987), 7 епизода, режисьор Луиджи Перели
  • „Октопод 4“ (1989), 6 епизода, режисьор Луиджи Перели
  • „Октопод 5 – Сърцевината на проблема“ (1990), 5 епизода, режисьор Луиджи Перели
  • „Октопод 6 – Последната тайна“ (1992), 6 епизода, режисьор Луиджи Перели
  • „Октопод 7 – Разследване за смъртта на комисар Катани“ (1995), 6 епизода, режисьор Луиджи Перели
  • „Октопод 8 – Скандалът“ (1997), 2 епизода, режисьор Джакомо Батиато
  • „Октопод 9 – Пактът“ (1998), 2 епизода, режисьор Джакомо Батиато
  • „Октопод 10“ (2001), 2 епизода, режисьор Луиджи Перели

Първи сезон

Първият сезон на „Октопод“ е режисиран от Дамяно Дамяни. Снимките са заснети в сицилианския град Трапани. Годината е 1984. Основната тема на сюжета е местният трафик на оръжия и наркотици, разследван от комисар Корадо Катани (Микеле Плачидо), който е назначен като заместник в градската полиция след като неговият предшественик, комисар Маринео, е убит от мафията. Особено впечатление прави изключително реалистичното изобразяване на насилието и безсърдечието на членовете на организираната престъпност, което и до днес остава най-отличителният белег на продукцията. В епизодите Плачидо си партнира главно с младата наркоманка Тити Печи Шалоя (изиграна от Барбара Де Роси), която е жертва на мръсните сделки на семейството си. Като ключов персонаж се появява и мистериозната и властна графиня Олга Камастра (Флоринда Болкан). Главният антагонист, както в първия така и във втория сезон, е адвокат Теразини (Франсоа Перие), в този сезон заедно със Санто Черино (изпълнен от Анджело Инфанти). Успехът на сериала е изключителен, като рейтингът се покачва с всеки следващ излъчен епизод – първият е гледан от 8 милиона италианци, а шестият – от 15 милиона.

Втори сезон

Вторият сезон на сериала е режисиран от Флорестано Ванчини. Годината е 1985. Темата на тази част от сагата е концентрирана върху интригите и насилственият натиск на масонската ложа в Сицилия. След поредица от нещастия комисар Катани започва любовна връзка с Олга Камастра, която е член на ложата, като по този начин получава сведения от нея за всичко, което се случва с Октопода. Графинята, силно влюбена в него, започва да играе двойна игра, като дори вкарва комисаря в нейния кръг – така той може да се добира до желаната информация и сам. Адвокат Теразини се оказва най-влиятелният мафиотски бос на острова, който, с множество усилия и поети рискове от страна на Катани, в крайна сметка бива вкаран зад решетките, където обаче попада и Олга. Вторият сезон затвърждава успеха на продукцията, със среден рейтинг от 15 милиона зрители на епизод в Италия.

Трети сезон

В третия сезон действието се премества в Милано. Това е първият цикъл, режисиран от Луиджи Перели, чиято слава се дължи изцяло на „Октопод“. Сюжетът разкрива действията на финансовата мафия и международните канали за пране на пари. Корадо Катани започва разследване на най-голямата италианска банка – „Антинари“, запознавайки се и с членовете на семейство Антинари. Неочаквано той се влюбва в Джулия (изпълнявана от звездата Джулияна Де Сио) – дъщеря на главата на семейството – Карло Антинари, който ръководи банката заедно със своя баща – Никола Антинари. Появява се и Тано Кариди – най-прочутият мафиотски персонаж на сериала, изпълняван от Ремо Джироне, който първоначално е новият помощник в контрола на банка Антинари, преди да се превърне в неин едноличен собственик в края на тази част. Рейтингът на продукцията остава висок – сезонът е гледан средно от 12 милиона италиански зрители.

Четвърти сезон

Това е най-успешният сезон на сериала. Машинациите на безскрупулния бос Тано Кариди достигат своя връх, като в лапите му попада и беззащитната Естер (Симона Кавалари), за която той се жени и след като разбира, че тя всъщност помага на правосъдието, я убива. Той отново се среща с Корадо Катани, който се връща в полицията. Разследването на случая с мистериозното убийство на собственика на казино, контролирано от мафията, Кармело Тинадари, е поверен на новата съдийка – легендарната Силвия Конти (Патрисия Миярде), с която в началото Катани се скарва, след което обаче те започват любовна връзка. Следва интензивна поредица от опасни криминални случаи с множество убийства, с които двамата се сблъскват. Когато групировката разбира, че Силвия Конти е непоклатима и не се поддава на корупция, тя организира нейното отвличане и изнасилване. Скоро след смъртта на Естер, Катани успява да разкрие всички сътрудници, свързани със сделка за пренасяне на токсични вещества, на която главен диригент е Тано. В последния епизод, една сутрин в двора на миланската болница, Корадо Катани е подложен на специално организиран масов разстрел, загивайки на място. Мигновено до трупа му идва Силвия Конти, която през сълзи се заклева да отмъсти за него. Това е най-запомнящата се сцена на „Октопод“, а въпросният епизод е най-гледаният от всички със своите 17 милиона зрители на Ботуша.

„Октопод“ в България

Първи сезон на сериала е излъчен за първи път в България през 1987 г. по Първа програма на БТ. Впоследствие е повторен няколко пъти. При премиерното излъчване е със субтитри. През октомври 2004 г. започва последният десети сезон по Канал 1 на БНТ в 22:30.[2] При повторенията по Канал 1, както и за премиерите на по-новите сезони, е озвучен. В дублажа участват Силвия Лулчева в първите сезони, Ани Василева в по-късните сезони, Василка Сугарева, Иван Иванов и други. В седми сезон специално участие взема Стефан Данаилов, за да озвучи ролята си на Нуцо Марчиано.

През 2006 г. започва излъчване и по Евроком. Дублажът е на студио Доли. Ролите се озвучават от Ася Братанова, Петя Миладинова, Росен Плосков и Марин Янев.

На 1 май 2012 г. започва излъчване по AXN Crime със субтитри.

На 16 февруари 2021 г. започва повторно излъчване по БНТ 2 от понеделник до четвъртък от 20:00. Дублажът е записан наново. Ролите се озвучават от Мина Костова, Таня Михайлова, Петър Върбанов, Константин Лунгов и Светломир Радев.

Външни препратки

Източници