Ядвига Анжуйска: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Bot: Automated text replacement (-Сицилийск +Сицилианск)
доп +изт
Етикет: липсва шаблон в раздел Източници
Ред 33: Ред 33:
== Биография ==
== Биография ==
[[Файл:Jadwiga Andegaweńska.jpg|ляво|мини|]]
[[Файл:Jadwiga Andegaweńska.jpg|ляво|мини|]]
Ядвига Анжуйска е родена около 1373 година като четвърта дъщеря на крал [[Лайош I Велики]] и кралица [[Елизабета Котроманич]]. След смъртта на баща си е избрана за кралица, като коронацията се извършва на 16 октомври 1384 година в Краков. Съгласно с [[Кревска уния|Кревската уния]] от [[1385]] година между Полша и [[Литва]] сключва брак с литовския княз [[Владислав II Ягело|Ягело]]. Това поставя началото на бъдещата [[Жечпосполита|полско – литовска държава]]. Умира на 17 юли 1399 година и е погребана във [[Вавелска катедрала|Вавелската катедрала]].
Ядвига Анжуйска е родена около 1373 година като четвърта дъщеря на крал [[Лайош I Велики]] и кралица [[Елизабета Котроманич]].

През 1382 г. умира [[Лайош I Велики]]. Правнук на полския крал [[Кажимеж III Велики]].

Елизабета Котроманич, кралица на [[Унгария]] и [[Полша]], след смъртта на съпруга си е [[регент]] на малолетната си дъщеря Мария. Въпреки това, поляците не искат Мария като кралица, най-вече заради съпруга и Сигизмунд, когото те считат за враг. Ето защо на 25 септември на конгреса на Полша, в [[Радомско]], му поставят много тежки условия, наред с другите условия, че той трябва постоянно да живее в Полша.<ref>Ћоровић, Владимир. Историја Југославије.Београд (1933): Народно дело.</ref>, <ref>Хорват, Рудолф (1924). Повијест Хрватске I. Загреб.</ref>,<ref>Ћоровић, Владимир (1989). Историја Срба. Београд.</ref> На 6 декември новият конгрес на цяла Полша във Висла взема още по-строго решение да не допусне Сигизмунд да влезе в [[Краков]]. Предотвратявайки той да вземе властта, [[шляхта|полските благородници]] избират за свой монарх Ядвига Анжуйска, и по този начин напускат съюза с Унгария. <ref>Ћоровић, Владимир (1933). Историја Југославије. Београд: Народно дело.</ref> <ref>Хорват, Рудолф (1924). Повијест Хрватске I. Загреб.</ref> <ref>Ћоровић, Владимир. Историја Срба. Београд (1989).</ref> Съзрели възможност за независима монархия [[шляхта|полски благородници]] успяват да уредят брака на Ядвига с [[Литва|литовския княз]] [[Владислав II]] и така образуват [[Жечпосполита|Първото Полско-Литовско обединено кралство]].

Сигизмунд обаче пристига в Полша на 10 август 1383 г. начело на унгарска армия от 12 000 души, която има за цел да подкрепи Ядвига и Елизабета срещу Земовит IV-Мазовицки, мазовецки херцог от клон на династията Пясти, в кралските претенции. Армията се разполага на лагер в [[Стари Сонч]], според хрониката на Янко от Чърнково, в голяма вреда на местното население. Накрая чрез Владислав, херцог на Куявско и Ополе, на 6 октомври е постигнато примирие до Великден следващата година. След като полското дворянство на събора в Радомско, на 2 март 1384 година иска Ядвига да пристигне в Полша възможно най-скоро, то унгарската кралица-регент Елизабета се опитва да наложи Сигизмунд като владетел поне на северната територия. Полските магнати обаче отхвърлят решението, заплашвайки с война.

Коронацията на Ядвига се извършва на 16 октомври 1384 година в Краков. Съгласно с [[Кревска уния|Кревската уния]] от [[1385]] година между Полша и [[Литва]] сключва брак с литовския княз [[Владислав II Ягело|Ягело]]. Това поставя началото на бъдещата [[Жечпосполита|полско – литовска държава]]. Умира на 17 юли 1399 година и е погребана във [[Вавелска катедрала|Вавелската катедрала]].


== Външни препратки ==
== Външни препратки ==

Версия от 14:18, 18 май 2021

Вижте пояснителната страница за други личности с името Анжу.

Ядвига Анжуйска
Кралица на Полша
Управление1384 – 1399 (Полша)
Коронация16 октомври 1384 г.
НаследилаЛюдвик Унгарски
Наследена отВладислав II
Лични данни
Родена
Починала
Погребана вВавелска катедрала
Семейство
ДинастияАнжу-Сицилиански дом
БащаЛюдвик Унгарски
МайкаЕлизабета Котроманич
БракВладислав II
ПотомциЕлжбета Бонифация
Герб
Ядвига Анжуйска в Общомедия

Ядвига Анжуйска (Света Ядвига) (на полски: Jadwiga Andegaweńska; на унгарски: Hedvig lengyel királynő; на френски: Hedwige I-re de Pologne; на италиански: Edvige di Polonia) е кралица на Полша в периода 1384 – 1399 г. На 8 юни 1997 година е канонизирана за светица от Католическата църква.

Биография

Ядвига Анжуйска е родена около 1373 година като четвърта дъщеря на крал Лайош I Велики и кралица Елизабета Котроманич.

През 1382 г. умира Лайош I Велики. Правнук на полския крал Кажимеж III Велики.

Елизабета Котроманич, кралица на Унгария и Полша, след смъртта на съпруга си е регент на малолетната си дъщеря Мария. Въпреки това, поляците не искат Мария като кралица, най-вече заради съпруга и Сигизмунд, когото те считат за враг. Ето защо на 25 септември на конгреса на Полша, в Радомско, му поставят много тежки условия, наред с другите условия, че той трябва постоянно да живее в Полша.[1], [2],[3] На 6 декември новият конгрес на цяла Полша във Висла взема още по-строго решение да не допусне Сигизмунд да влезе в Краков. Предотвратявайки той да вземе властта, полските благородници избират за свой монарх Ядвига Анжуйска, и по този начин напускат съюза с Унгария. [4] [5] [6] Съзрели възможност за независима монархия полски благородници успяват да уредят брака на Ядвига с литовския княз Владислав II и така образуват Първото Полско-Литовско обединено кралство.

Сигизмунд обаче пристига в Полша на 10 август 1383 г. начело на унгарска армия от 12 000 души, която има за цел да подкрепи Ядвига и Елизабета срещу Земовит IV-Мазовицки, мазовецки херцог от клон на династията Пясти, в кралските претенции. Армията се разполага на лагер в Стари Сонч, според хрониката на Янко от Чърнково, в голяма вреда на местното население. Накрая чрез Владислав, херцог на Куявско и Ополе, на 6 октомври е постигнато примирие до Великден следващата година. След като полското дворянство на събора в Радомско, на 2 март 1384 година иска Ядвига да пристигне в Полша възможно най-скоро, то унгарската кралица-регент Елизабета се опитва да наложи Сигизмунд като владетел поне на северната територия. Полските магнати обаче отхвърлят решението, заплашвайки с война.

Коронацията на Ядвига се извършва на 16 октомври 1384 година в Краков. Съгласно с Кревската уния от 1385 година между Полша и Литва сключва брак с литовския княз Ягело. Това поставя началото на бъдещата полско – литовска държава. Умира на 17 юли 1399 година и е погребана във Вавелската катедрала.

Външни препратки

Людвик Унгарски кралица на Полша, от 1386 година съвместно с Владислав II (1384 – 1399) Владислав II
  1. Ћоровић, Владимир. Историја Југославије.Београд (1933): Народно дело.
  2. Хорват, Рудолф (1924). Повијест Хрватске I. Загреб.
  3. Ћоровић, Владимир (1989). Историја Срба. Београд.
  4. Ћоровић, Владимир (1933). Историја Југославије. Београд: Народно дело.
  5. Хорват, Рудолф (1924). Повијест Хрватске I. Загреб.
  6. Ћоровић, Владимир. Историја Срба. Београд (1989).