Музей по история на религията (Русия): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
 
Ред 1: Ред 1:
'''Музеят по история на религията в Русия''' се намира в [[Санкт Петербург]]. Той е единственият в Русия и един от малкото музеи в света, чиито експозиции представят историята за появата и развитието на религията. Колекцията на музея има повече от 180 000 експоната.
{{музей}}
{{музей}}
'''Музеят по история на религията в Русия''' се намира в [[Санкт Петербург]]. Той е единственият в Русия и един от малкото музеи в света, чиито експозиции представят историята за появата и развитието на [[религия]]та. Колекцията на музея има повече от 180 000 експоната.
В музея можете да откриете експонати от следните религии:


В музея има експонати от следните религии:
* Източноправославие
* [[Източноправославие]]
* Католицизъм
* [[Католицизъм]]

* [[Протестантство]]
* Протестанство
* Ислям
* [[Ислям]]
* Други: будизъм, индуизъм, конфуцианство, даоизъм, синтоизъм
* Други: [[будизъм]], [[индуизъм]], [[конфуцианство]], [[даоизъм]], [[шинтоизъм]]


== История ==
== История ==
Музеят е основан през 7 септември 1930 г. въз основа на решение на Секретариата на Централния комитет на КПСС. Експозицията на музея се е била антирелигиозна, открита през 1930 г. в залите на Зимният дворец в Ленинград. Официалното откриване на музея в Казанската катедрала се е състоял на 15 ноември 1932г. Сградата е идентифициран обект на културно наследство на Руската федерация.
Музеят е основан през 7 септември 1930 г. въз основа на решение на Секретариата на Централния комитет на [[КПСС]]. Експозицията на музея се е била антирелигиозна, открита през 1930 г. в залите на Зимният дворец в Ленинград. Официалното откриване на музея в [[Казанска катедрала|Казанската катедрала]] се е състоял на 15 ноември 1932 г. Сградата е идентифициран обект на културно наследство на Руската федерация.


== Външни препратки ==
== Външни препратки ==
[http://gmir.ru/ Официялен уебсайт на музея]
* [http://gmir.ru/ Официален уебсайт на музея]
{{мъниче|религия}}
[[Категория:Музеи на религията]]

Текуща версия към 06:29, 21 юни 2021

Музей по история на религията (Русия)
Основан1932 г.
Сайтwww.gmir.ru
Карта
Местоположение в Санкт Петербург
Музей по история на религията (Русия) в Общомедия

Музеят по история на религията в Русия се намира в Санкт Петербург. Той е единственият в Русия и един от малкото музеи в света, чиито експозиции представят историята за появата и развитието на религията. Колекцията на музея има повече от 180 000 експоната.

В музея има експонати от следните религии:

История[редактиране | редактиране на кода]

Музеят е основан през 7 септември 1930 г. въз основа на решение на Секретариата на Централния комитет на КПСС. Експозицията на музея се е била антирелигиозна, открита през 1930 г. в залите на Зимният дворец в Ленинград. Официалното откриване на музея в Казанската катедрала се е състоял на 15 ноември 1932 г. Сградата е идентифициран обект на културно наследство на Руската федерация.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]