Образувателна тъкан: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Добавих информация относно видовете образувателна тъкан при кормусните растения.
Етикети: Визуален редактор Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
Пунктуационни промени
Етикети: Визуален редактор Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
Ред 12: Ред 12:
# Върха на стъблото на растението и така осигирява неограничения растеж на самото стъбло.
# Върха на стъблото на растението и така осигирява неограничения растеж на самото стъбло.
# Кореновия връх на растението и така подсигурява неограничения растеж на корена на самото растение.
# Кореновия връх на растението и така подсигурява неограничения растеж на корена на самото растение.
# В пъпките на младите растения и в основата на листната дръжка на листата.
# В пъпките на младите растения и в основата на листната дръжка на лис
#Пъпките на младите растения и в основата на листните дръжки на листата.
#
#
#
#
Ред 18: Ред 19:




{{Биологични тъкани}}''Оттук можем да направим извода, че първичната образувателна тъкан е отговорна за нарастването на растението, респ. растителните части (органи) на дължина.''
{{Биологични тъкани}}''Оттук можем да направим извода, че първичната образувателна тъкан е отговорна за нарастването на растението, респ. растителните части (органи), на дължина.'' '''Вторичната образувателна (меристемна) тъкан''' възниква на по-късен етап от жизнения цикъл на растението. Тя се нарича още '''камбий''' и е отговорна за '''удебеляването на стъблото и корена''' на растението. Следователно тя се намира в корените и стъблото на растението и нейните клетки се разполагат в цилиндричен кръг между дървесинните и ликовите цеви (проводящи снопчета) на корена и стъблото. С помощта на камбия се образуват годишните пръстени на дърветата.


'''Вторичната образувателна (меристемна) тъкан''' възниква на по-късен етап от жизнения цикъл на растението. Тя се нарича още '''камбий''' и е отговорна за '''удебеляването на стъблото и корена''' на растението. Следователно тя се намира в корените и стъблото на растението и нейните клетки се разполагат в цилиндричен кръг между дървесинните и ликовите цеви (проводящи снопчета) на корена или стъблото. С помощта на камбия се образуват годишните пръстени на дърветата. Надебеляването на корена и стъблото на растенията е от важно значение за оцеляването на растението в неблагоприятна условия, защото осигурява опората и здравината на самото стъбло и закрепянето на растението в почвата. {{мъниче|ботаника}}
Надебеляването на корена и стъблото на растенията е от важно значение за оцеляването на растението при неблагоприятни условия, защото осигурява опората и здравината на самото стъбло и закрепянето на растението в почвата. {{мъниче|ботаника}}


[[Категория:Тъкани]]
[[Категория:Тъкани]]

Версия от 09:30, 17 юли 2021

Образувателната тъкан, още наречена меристема, е вид растителна тъкан, изградена от разнообразни, недиференцирани клетки, които се намират в онези части, където се наблюдава растеж.

В общия случай, диференцираните растителни клетки при делене не могат да произвеждат клетки от различен от своя тип. Чрез клетъчното делене в образувателната тъкан обаче, растението си набавя клетки за различните по тип диференцирани тъкани, както и за органите, необходими за съществуването на растителния организъм.

Клетките от образувателната тъкан са функционален аналог на стволовите клетки у животните; те са частично или напълно недиференцирани и способни на продължително клетъчно делене. Клетките са малки по размер и протоплазмата изцяло ги изпълва; вакуолите им са изключително малки, цитоплазмата им не съдържа диференцирани пластиди (хлоропласти и хромопласти), въпреки че те присъстват в рудиментарната си форма на пропластиди. Клетките от образувателната тъкан са разположени нагъсто без междуклетъчни кухини. Клетъчните им стени са много тънки.

Поддържането на жизнеността на образувателната тъкан изисква баланс между два противодействащи си процеса: зараждането на органи и обновлението на популацията от стволови клетки при растенията.

Образувателната (меристемна) тъкан бива два основни вида - първична и вторична образувателна тъкан (меристем). Първичният меристем се образува още в зародишната фаза на растението и тя е отговорна за нарастването му на дължина. Тя се намира в:

  1. Върха на стъблото на растението и така осигирява неограничения растеж на самото стъбло.
  2. Кореновия връх на растението и така подсигурява неограничения растеж на корена на самото растение.
  3. В пъпките на младите растения и в основата на листната дръжка на лис
  4. Пъпките на младите растения и в основата на листните дръжки на листата.


Оттук можем да направим извода, че първичната образувателна тъкан е отговорна за нарастването на растението, респ. растителните части (органи), на дължина. Вторичната образувателна (меристемна) тъкан възниква на по-късен етап от жизнения цикъл на растението. Тя се нарича още камбий и е отговорна за удебеляването на стъблото и корена на растението. Следователно тя се намира в корените и стъблото на растението и нейните клетки се разполагат в цилиндричен кръг между дървесинните и ликовите цеви (проводящи снопчета) на корена и стъблото. С помощта на камбия се образуват годишните пръстени на дърветата. Надебеляването на корена и стъблото на растенията е от важно значение за оцеляването на растението при неблагоприятни условия, защото осигурява опората и здравината на самото стъбло и закрепянето на растението в почвата.