Арка в Сейнт Луис: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
нова
(Няма разлика)

Версия от 14:59, 2 август 2021

Арка в Сейнт Луис
на английски: Gateway Arch
Карта Местоположение в Сейнт Луис
ВидАрка
МестоположениеСейнт Луис, САЩ
АрхитектЕеро Сааринен
КонструкторSeverud Associates
Изгражданеот февруари 1963 г.
до октомври 1965 г.
Височина192 m
Арка в Сейнт Луис в Общомедия

Арката в Сейнт Луис (на английски: Gateway Arch), известна също под името „Врата (или порта) към Запада“ (англ. „The Gateway to the West“) е мемориал в Сейнт Луис, щат Мисури, САЩ. Облицована в неръждаема стомана и изградена под формата на верижна линия,[1] това е най-високата арка в света,[2] най-високият изкуствен паметник в Западното полукълбо[3] и най-високата обществена сграда в Мисури. Построена като паметник на разширяването на Съединените щати на Запад[1] и официално посветена на „американския народ“, арката е в центъра на Националния парк „Gateway Arch“ и става международно признат символ на Сейнт Луис, както и популярна туристическа дестинация.

История

Момент от строителството на арката, юни 1965 г.

Арката е проектирана от финландско-американския архитект Ееро Сааринен през 1947 г. Височината ѝ е 192 m в най-високата точка, широчината в основата ѝ също е 192 m. По този начин арката е най-високият паметник на територията на САЩ. Строителството ѝ започва на 12 февруари 1963 г. и е завършено на 28 октомври 1965 г. Паметникът се отваря за посетители на 24 юли 1967 г.

Върху арката е написана формулата на нейната крива във футове[4]:

В метри формулата е

Асансьор

Ееро Сааринен умира четири години преди да завърши строителството на арката. Малко преди смъртта си той решава да промени конструкцията на постройката, като иска да вгради в нея асансьор, за да не се налага на посетителите да изкачват над хилядата стъпала. Но първоначалната конструкция на арката не позволява да се използват обичайните модели асансьори. Няколко компании, строители на асансьори, се опитват да подберат подходящ вариант, но не успяват. Тогава Сааринен наема инженер Ричард Баузър, който има идея. Дават му само две седмици, за да разработи своя вариант, и той наистина успява. Неговата система комбинира конвенционален кабелен асансьор и кабина от виенско колело на карданно окачване. През 1968 г. уникалната система е монтирана в арката.

Наблюдателна площадка

В най-горната част на арката се намира наблюдателна площадка, от която се открива изглед към щата Мисисипи, южен Илинойс, Кахокия, към самия Сейнт Луис и неговата градска агломерация. В ясен ден видимостта достига 48 километра.

Галерия

Вижте също

Източници

  1. а б St. Louis Arch // Modern Steel Construction 3 (4). American Institute of Steel Construction, 1963. с. 12 – 14.
  2. National Historic Landmarks Program: Gateway Arch // National Historic Landmarks Program. Архивиран от оригинала на August 4, 2009. Посетен на December 14, 2010.
  3. Lohraff, Kevin. Hiking Missouri. 2nd. Champaign, IL, Human Kinetics, 2009. ISBN 978-0-7360-7588-6. с. 73.
  4. John D. Barrow, Cosmic imagery: key images in the history of science, isbn: 0393061779