Ива Митева: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Ред 57: Ред 57:
През 1996 година завършва [[Софийски университет|Софийския университет „Св. Климент Охридски“]]. Отчислена е с право на защита като [[Докторантура|докторант]] по докторска програма „[[Конституционно право]] на [[България|Република България]]“ в [[Институти на БАН|Институт за държавата и правото]] при [[Българска академия на науките]].
През 1996 година завършва [[Софийски университет|Софийския университет „Св. Климент Охридски“]]. Отчислена е с право на защита като [[Докторантура|докторант]] по докторска програма „[[Конституционно право]] на [[България|Република България]]“ в [[Институти на БАН|Институт за държавата и правото]] при [[Българска академия на науките]].


Дисертационният труд на Ива Митева Йорданова-Рупчева е на тема „Смесени изборни системи за Народно събрание в Република България“, научен ръководител е проф. д-р Емилия Александрова Друмева.<ref>{{Цитат уеб|уеб_адрес=https://ipn-bg.org/novini/publichna-zashchita-disertacionen-1344.html|заглавие=Публична защита на дисертационен труд на Ива Митева Йорданова-Рупчева|автор=Институт за държавата и правото при Българска академия на науките|дата=2021-05-14|достъп_дата=2021-09-04}}</ref>
Дисертационният труд на Ива Митева Йорданова-Рупчева е на тема „Смесени изборни системи за Народно събрание в Република България“ за придобиване на образователната и научна степен „доктор“ в област на висше образование 3. Социални, стопански и правни науки, професионално направление 3.6 Право, с научен ръководител проф. д-р [[Емилия Друмева|Емилия Александрова Друмева]] – професор в Института за държавата и правото при Българска академия на науките до 2017 г.<ref>{{Цитат уеб|уеб_адрес=https://ipn-bg.org/novini/publichna-zashchita-disertacionen-1344.html|заглавие=Публична защита на дисертационен труд на Ива Митева Йорданова-Рупчева|автор=Институт за държавата и правото при Българска академия на науките|дата=2021-05-14|достъп_дата=2021-09-04}}</ref>


== Кариера ==
== Кариера ==

Версия от 18:19, 4 септември 2021

Ива Митева Йорданова-Рупчева
Председател на Народното събрание
Мандат16 април 2021 г. – 11 май 2021 г.
Назначена от45-о Народно събрание
Президент
2021 - 2021Румен Радев
ПредшественикЦвета Караянчева

Втори мандатот 21 юли 2021 г.
Назначена от46-о Народно събрание
Президент
2021 –Румен Радев
Лична информация
Родена
Националностбългарка
Религияхристиянство
СъпругГеорги Рупчев
Деца1
Полит. партияИма такъв народ
Професияюристполитик
Уебсайтwww.parliament.bg
Народен представител в:
XLV НС   XLVI НС   XLVII НС   
Ива Митева Йорданова-Рупчева в Общомедия

Ива Митева Йорданова-Рупчева е българска юристка и политик, председател на 45-ото и 46-ото Народно събрание.[1]

Детство и образование

Родена е на 25 октомври 1972 година в Разград. Нейни родители са Пенка Митева – преподавателка по български език и литература в Гимназия с преподаване на чужди езици (ГПЧЕ) „Екзарх Йосиф“ – Разград, и инженер Митко Митев – бивш преподавател в Техникума по механотехника „Шандор Петьофи“ – Разград и съсобственик на Ремонтно-механичния цех, обслужващ фирма „Каолин“ АД – Сеново.

През 1996 година завършва Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Отчислена е с право на защита като докторант по докторска програма „Конституционно право на Република България“ в Институт за държавата и правото при Българска академия на науките.

Дисертационният труд на Ива Митева Йорданова-Рупчева е на тема „Смесени изборни системи за Народно събрание в Република България“ за придобиване на образователната и научна степен „доктор“ в област на висше образование 3. Социални, стопански и правни науки, професионално направление 3.6 Право, с научен ръководител проф. д-р Емилия Александрова Друмева – професор в Института за държавата и правото при Българска академия на науките до 2017 г.[2]

Кариера

От 1998 година работи в Министерството на правосъдието, а от 2000 година в Народното събрание – от държавен експерт до директор на дирекция „Законодателна дейност и право на Европейския съюз“.[3] Член на експертните екипи за подготовка на предложения и обсъждане на промени в Конституцията на Република България.

От 2007 година активно участва в изработването на промените в изборните закони, като е членка на експертните екипи за изработване на проект на Изборен кодекс и за приемане на нов Изборен кодекс.

В периода 2017 – 2019 година е лектор по практическо нормотворчество в програма за следдипломна квалификация на Института по публична администрация към Министерския съвет на Република България и Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Хонорувана преподавателка е в Нов български университет, департамент „Право“ – курс „Практическо нормотворчество“. Владее английски език.[3]

Била е директор на Дирекцията по правни въпроси в Народното събрание.

Председател на Народното събрание

На парламентарните избори в България през април 2021 година Ива Митева е избрана за депутат от 23 МИР София, където е втора след проф. Андрей Чорбанов в листата на „Има такъв народ“.[4]

В първия работен ден на 45-ото Народно събрание е избрана за председател. Нейни заместници са Цвета Караянчева от ГЕРБ-СДС, Кристиан Вигенин от БСП, Виктория Василева от „Има такъв народ“, Мукаддес Налбант от ДПС, Татяна Дончева от „Изправи се! Мутри вън!“ и Атанас Атанасов от „Демократична България“.

На 16 април 2021 година, под нейно председателстване, Народното събрание гласува оставката на премиера Бойко Борисов и кабинета му.

На 21 юли 2021 година е избрана за председател на 46-ото Народно събрание.

Личен живот

Омъжена е и има едно дете – дъщеря.

Източници

  1. Ива Митева е новият председател на Народното събрание // 15 април 2021 г. Посетен на 15 април 2021 г.
  2. Институт за държавата и правото при Българска академия на науките. Публична защита на дисертационен труд на Ива Митева Йорданова-Рупчева // 2021-05-14. Посетен на 2021-09-04.
  3. а б Страница на Ива Митева Йорданова-Рупчева в раздел „Народни представители“ от сайта на Народното събрание на Република България // Народно събрание, 15 април 2021 г. Посетен на 15 април 2021 г.
  4. Народното събрание избра новия си председател // Нова Новини. Посетен на 2021-04-15.