Еди Джордан: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м overlinking
Редакция без резюме
Ред 2: Ред 2:
{{Личност|бизнесмен}}
{{Личност|бизнесмен}}


'''Едмънд „Еди“ Джордан''' е основател, собственик и ръководител на тима от [[Формула 1]] [[Джордан Гранд При]]. Роден е на [[30 март]] [[1948]] година в [[Ирландия]].
'''Едмънд „Еди“ Джордан''' е основател, собственик и ръководител на тима от [[Формула 1]] – [[Джордан Гранд При]]. Роден е на [[30 март]] [[1948]] година в [[Ирландия]].


Първоначално започва да учи [[стоматология]], но става банков служител в Националната [[Банка]] на Ирландия. Оказва се обаче че неговата сила е в автомобилните състезания и започва да се занимава с тях през [[1970]] година. През [[1971]] година печели ирландския Карт шампионат. През [[1983]] година участва в Европейския шампионат на [[Формула 3]]. Неговият тим печели, през [[1989]] година, титлата във [[Формула 3000]], донесена от бъдещата звезда във Формула 1 – [[Жан Алези]]. Логично той успява да се включи в най-популярния автомобилен спорт Формула 1, като това става през [[1991]] г.
Първоначално започва да учи [[стоматология]], но става банков служител в Националната [[Банка]] на Ирландия. Оказва се обаче че неговата сила е в автомобилните състезания и започва да се занимава с тях през [[1970]] година. През [[1971]] година печели ирландския Карт шампионат. През [[1983]] година участва в Европейския шампионат на [[Формула 3]]. Неговият тим печели, през [[1989]] година, титлата във [[Формула 3000]], донесена от бъдещата звезда във Формула 1 – [[Жан Алези]]. Логично той успява да се включи в най-популярния автомобилен спорт – Формула 1, като това става през [[1991]] г.


Освен с добрите си [[мениджър]]ски и бизнес качества, Еди Джордан се слави и с успехите в откриването на млади звезди – пилоти.
Освен с добрите си [[мениджър]]ски и бизнес качества, Еди Джордан се слави и с успехите в откриването на млади звезди – пилоти.
Ред 13: Ред 13:
* [[Формула 1]]
* [[Формула 1]]
* [[Конструктори от Формула 1]]
* [[Конструктори от Формула 1]]
{{нормативен контрол}}

{{СОРТКАТ:Джордан, Еди}}
{{СОРТКАТ:Джордан, Еди}}
[[Категория:Личности от Формула 1]]
[[Категория:Личности от Формула 1]]
[[Категория:Ирландски автомобилни състезатели]]
[[Категория:Ирландски автомобилни състезатели]]
[[Категория:Дъблинчани]]
[[Категория:Родени в Дъблин]]

Версия от 14:27, 8 септември 2021

Еди Джордан
ирландски бизнесмен
Роден
30 март 1948 г. (75 г.)
Предприемаческа дейност
Работил вБи Би Си
Семейство
Деца4

Уебсайтwww.eddiejordan.com
Еди Джордан в Общомедия

Едмънд „Еди“ Джордан е основател, собственик и ръководител на тима от Формула 1 – Джордан Гранд При. Роден е на 30 март 1948 година в Ирландия.

Първоначално започва да учи стоматология, но става банков служител в Националната Банка на Ирландия. Оказва се обаче че неговата сила е в автомобилните състезания и започва да се занимава с тях през 1970 година. През 1971 година печели ирландския Карт шампионат. През 1983 година участва в Европейския шампионат на Формула 3. Неговият тим печели, през 1989 година, титлата във Формула 3000, донесена от бъдещата звезда във Формула 1 – Жан Алези. Логично той успява да се включи в най-популярния автомобилен спорт – Формула 1, като това става през 1991 г.

Освен с добрите си мениджърски и бизнес качества, Еди Джордан се слави и с успехите в откриването на млади звезди – пилоти.

Освен Жан Алези негови заслуги са откриването на Михаел Шумахер, Рубенс Барикело, Еди Ървайн и др.

Вижте също