Мария Тереза Савойска: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 5: Ред 5:
| баща = Виктор-Амадей III
| баща = Виктор-Амадей III
| майка = Мария-Антониета Бурбон-Испанска
| майка = Мария-Антониета Бурбон-Испанска
|портрет=Drouais - Marie Therese de Savoie, comtesse d'Artois - Versailles.jpg}}
}}


'''Мария-Тереза Антония Маргарита Савойска''' ({{Lang|it|Maria Teresa Antonietta Margherita di Savoia}}, {{Lang|fr|Marie-Thérèse de Savoie}}; * [[31 януари]] [[1756]] в [[Торино]], [[Сардинско кралство]], † [[2 юни]] [[1805]] в [[Грац]], [[Австрийска империя]]) е принцеса на [[Сардиния и Пиемонт]] по рождение, херцогиня на [[Артоа]] и принцеса на [[Кралство Франция|Франция]] като съпруга на Шарл, херцог Д'Артоа най-малкият внук на френския крал [[Луи XV (Франция)|Луи XV]], който по-късно става крал под името [[Шарл X]].
'''Мария-Тереза Антония Маргарита Савойска''' ({{Lang|it|Maria Teresa Antonietta Margherita di Savoia}}, {{Lang|fr|Marie-Thérèse de Savoie}}; * [[31 януари]] [[1756]] в [[Торино]], [[Сардинско кралство]], † [[2 юни]] [[1805]] в [[Грац]], [[Австрийска империя]]) е принцеса на [[Сардиния и Пиемонт]] по рождение и херцогиня на [[Артоа]], и принцеса на [[Кралство Франция|Франция]] като съпруга на Шарл, херцог на Артоа, най-малкият внук на френския крал [[Луи XV (Франция)|Луи XV]] и бъдещ френски крал под името [[Шарл X]].


== Произход ==
== Произход ==
Ред 27: Ред 27:


== Биография ==
== Биография ==
На 16 ноември 1773 г. Мария-Тереза се омъжва за френския принц Шарл, граф Д'Артоа. Две години преди това сестрата на Мария-Тереза – [[Мария-Жозефина-Луиза Савойска|Мария-Жозефина]] се омъжва за брат му – [[Луи XVIII|Луи, херцог Дьо Прованс]]. Бракът между Шарл и Мария-Тереза не развълнувал нито един от двамата младоженци. След раждането на децата им те фактически не живеят заедно.


=== Годеж и брак ===
След поредица от династични съюзи Мария-Терезия е сгодена за Шарл-Филип Френски, граф на [[Артоа]], бъдещ крал на Франция като [[Шарл X]] и брат на бъдещия крал на Франция [[Луи XVI]].
[[Файл:Maria Teresa of Savoy, Giuseppe Duprà.jpg|ляво|мини|Мария-Терезия Савойска, портрет от Джузепе Дупрà (1760)]]
Сватбата се състои на 16 ноември 1773 г. във [[Версайски дворец|Версай]]. По -голямата сестра на Мария-Терезия - [[Мария-Жозефина-Луиза Савойска|Мария Жозефина Савойска]] две години по-рано се омъжва за по-големия брат на Шарл - Луи Станислав Саверий Бурбон, граф на [[Прованс]], бъдещ крал на Франция като [[Луи XVIII]].

Бракът на Мария -Терезия и Шарл е лишен от всякакво влечение и след раждането на децата им те фактически не живеят заедно. Графът на Артоа иска да се ожени за принцесата на Кондè, а в онези години е обвързан с балдъзата си [[Мария-Антоанета]], докато Мария-Тереза ​​е една от най-мълчаливите и най-малко забележими фигури от двора на Версай. Тя не се смята за красавица във Версай, но тенът ѝ буди силно възхищение.

=== Френска революция ===
Мария-Терезия напуска Франция със съпруга си след [[Превземане на Бастилията|превземането на Бастилията]] на 14 юли 1789 г., което бележи началото на [[Френска революция|Френската революция]], и се укрива в бащината си [[Савоя]]. Тръгва със свита от тридесет души и продава всичките си бижута.

Когато граф д'Артоа напуска Савоя през 1791 г., двойката живее отделно до края на живота си. Графът отказва да ѝ даде разрешение да отиде да живее при него или да го посети, като дори ѝ отказва позволение да присъства на сватбата между неговия син - [[Луи XIX|херцога на Ангулем]] и [[Мари Терез Шарлот Бурбон-Френска|Мария-Терезия Бурбон-Френска]] в [[Йелгава|Митау]]. Малко след заминаването на съпруга ѝ двамата ѝ синове напускат Савоя, за да служат в армията. Мария-Терезия е описвана като дълбоко натъжена от раздялата и се говори, че мисли да стане монахиня. Тя е разубеден от балдъзата си [[Клотилд Бурбон-Френска|Мария-Клотилд Бурбон-Френска]], която апелира към чувството ѝ за дълг към децата ѝ. По-късно Мария-Терезия изразява благодарност към Клотилда за това. През 1792 г. към нея в Торино се присъединява сестра ѝ Мария-Жозефина. Тяхното присъствие в Савоя е политически чувствително, тъй като нарушава отношенията между [[Кралство Франция]] и [[Сардинско кралство|Кралство Сардиния]].

През април 1796 г., когато Сардинската държава е победена от Франция на [[Наполеон Бонапарт]] по време на [[Италианска кампания (1796 – 1797)|Италианската кампания]] на Френските революционни войни, Мария-Тереза ​​и сестра ѝ Мария-Жозефина напускат Торино за [[Новара]], паралелно с тръгването на съпруга на Мария-Жозефина от [[Верона]]. Мария-Жозефина заминава за [[Австрийска империя|Австрия]], докато Мария-Тереза ​​приема поканата на баща си да се върне в Торино след мира между Франция и Савоя през май.
[[Файл:Marie Therese de Savoie par Jean-Baptiste André Gautier-Dagoty.jpg|ляво|мини|Мария-Терезия на портрет от Жан-Батист-Андре Готие Даготи (1775)]]

== Потомство ==
Мария-Тереза ражда на Шарл четири деца:
Мария-Тереза ражда на Шарл четири деца:
* [[Луи XIX|Луи-Антоан, херцог Дьо Ангулем]] (1775 – 1844)
* [[Луи XIX|Луи-Антоан, херцог Дьо Ангулем]] (1775 – 1844)
* Софи (1776 – 1783)
* Софи (1776 – 1783)
* Шарл-Фердинанд (1778 – 1820)
* Шарл-Фердинанд (1778 – 1820)
* Мари-Терез (1783 – ?)
* Мари-Терез (1783 –?)
Мария-Тереза е една от най-ненавижданите жени във френския двор по това време. Графиня Д'Артоа емигрира от Франция заедно със семейството си след избухването на [[Френска революция|Великата френска революция]] през 1789 г. Умира в [[Грац]] през [[1805]] г. Тъй като умира преди съпругът ѝ да бъде коронован за крал на Франция, Мария-Тереза никога не е носила кралска титла.
Мария-Тереза е една от най-ненавижданите жени във френския двор по това време. Графиня Д'Артоа емигрира от Франция заедно със семейството си след избухването на [[Френска революция|Великата френска революция]] през 1789 г. Умира в [[Грац]] през [[1805]] г. Тъй като умира преди съпругът ѝ да бъде коронован за крал на Франция, Мария-Тереза никога не е носила кралска титла.



Версия от 21:34, 15 септември 2021

Мария-Тереза Савойска
Marie-Thérèse de Savoie
принцеса на Сардиния и Пиемонт, херцогиня на Артоа и принцеса на Франция от 18 - 19 век

Родена
Починала
2 юни 1805 г. (49 г.)
ПогребанаГрац, Австрия

РелигияКатолическа църква
Семейство
РодСавойска династия
БащаВиктор-Амадей III
МайкаМария-Антониета Бурбон-Испанска
Братя/сестриМария-Жозефина-Луиза Савойска
Мария-Каролина Савойска
Виктор Емануил I Савойски
Карл-Емануил IV
Карл Феликс Савойски
СъпругШарл X (16 ноември 1773 – 2 юни 1805)
Деца4
Подпис
Мария-Тереза Савойска в Общомедия

Мария-Тереза Антония Маргарита Савойска (на италиански: Maria Teresa Antonietta Margherita di Savoia, на френски: Marie-Thérèse de Savoie; * 31 януари 1756 в Торино, Сардинско кралство, † 2 юни 1805 в Грац, Австрийска империя) е принцеса на Сардиния и Пиемонт по рождение и херцогиня на Артоа, и принцеса на Франция като съпруга на Шарл, херцог на Артоа, най-малкият внук на френския крал Луи XV и бъдещ френски крал под името Шарл X.

Произход

Мария-Тереза е родена на 31 януари 1756 г. в Торино. Тя е дъщеря на сардинския крал Виктор-Амадей III Савойски и на съпругата му инфанта Мария-Антониета Бурбон-Испанска.

Има шест братя и пет сестри:

Биография

Годеж и брак

След поредица от династични съюзи Мария-Терезия е сгодена за Шарл-Филип Френски, граф на Артоа, бъдещ крал на Франция като Шарл X и брат на бъдещия крал на Франция Луи XVI.

Мария-Терезия Савойска, портрет от Джузепе Дупрà (1760)

Сватбата се състои на 16 ноември 1773 г. във Версай. По -голямата сестра на Мария-Терезия - Мария Жозефина Савойска две години по-рано се омъжва за по-големия брат на Шарл - Луи Станислав Саверий Бурбон, граф на Прованс, бъдещ крал на Франция като Луи XVIII.

Бракът на Мария -Терезия и Шарл е лишен от всякакво влечение и след раждането на децата им те фактически не живеят заедно. Графът на Артоа иска да се ожени за принцесата на Кондè, а в онези години е обвързан с балдъзата си Мария-Антоанета, докато Мария-Тереза ​​е една от най-мълчаливите и най-малко забележими фигури от двора на Версай. Тя не се смята за красавица във Версай, но тенът ѝ буди силно възхищение.

Френска революция

Мария-Терезия напуска Франция със съпруга си след превземането на Бастилията на 14 юли 1789 г., което бележи началото на Френската революция, и се укрива в бащината си Савоя. Тръгва със свита от тридесет души и продава всичките си бижута.

Когато граф д'Артоа напуска Савоя през 1791 г., двойката живее отделно до края на живота си. Графът отказва да ѝ даде разрешение да отиде да живее при него или да го посети, като дори ѝ отказва позволение да присъства на сватбата между неговия син - херцога на Ангулем и Мария-Терезия Бурбон-Френска в Митау. Малко след заминаването на съпруга ѝ двамата ѝ синове напускат Савоя, за да служат в армията. Мария-Терезия е описвана като дълбоко натъжена от раздялата и се говори, че мисли да стане монахиня. Тя е разубеден от балдъзата си Мария-Клотилд Бурбон-Френска, която апелира към чувството ѝ за дълг към децата ѝ. По-късно Мария-Терезия изразява благодарност към Клотилда за това. През 1792 г. към нея в Торино се присъединява сестра ѝ Мария-Жозефина. Тяхното присъствие в Савоя е политически чувствително, тъй като нарушава отношенията между Кралство Франция и Кралство Сардиния.

През април 1796 г., когато Сардинската държава е победена от Франция на Наполеон Бонапарт по време на Италианската кампания на Френските революционни войни, Мария-Тереза ​​и сестра ѝ Мария-Жозефина напускат Торино за Новара, паралелно с тръгването на съпруга на Мария-Жозефина от Верона. Мария-Жозефина заминава за Австрия, докато Мария-Тереза ​​приема поканата на баща си да се върне в Торино след мира между Франция и Савоя през май.

Мария-Терезия на портрет от Жан-Батист-Андре Готие Даготи (1775)

Потомство

Мария-Тереза ражда на Шарл четири деца:

Мария-Тереза е една от най-ненавижданите жени във френския двор по това време. Графиня Д'Артоа емигрира от Франция заедно със семейството си след избухването на Великата френска революция през 1789 г. Умира в Грац през 1805 г. Тъй като умира преди съпругът ѝ да бъде коронован за крал на Франция, Мария-Тереза никога не е носила кралска титла.