Диалог: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Подобрявам текста
м Премахнати редакции на 37.157.140.36 (б.), към версия на 87.120.180.92
Етикет: Отмяна
Ред 1: Ред 1:
{{без източници}}
{{без източници}}
'''Философският диалог представлява съвместно търсене на истината.Диалог''' (от [[гръцки език|гръцките корени]] ''διά'', „посредством“, и ''λόγος'', „език“, „реч“) е разговорът между двама или повече събеседници на конкретна тема. В процеса на разговор, всички са равни, всеки трябва да се изкаже. В [[литература]]та, [[кино]]то, [[театър]]а и други изкуства, това е част от съответното произведение, в която [[литературен герой|персонажите]] общуват с пряка реч.
'''Диалог''' (от [[гръцки език|гръцките корени]] ''διά'', „посредством“, и ''λόγος'', „език“, „реч“) е разговорът между двама или повече събеседници на конкретна тема. В процеса на разговор, всички са равни, всеки трябва да се изкаже. В [[литература]]та, [[кино]]то, [[театър]]а и други изкуства, това е част от съответното произведение, в която [[литературен герой|персонажите]] общуват с пряка реч.


В историята на световната култура особено известни са [[Платон]]овите диалози.
В историята на световната култура особено известни са [[Платон]]овите диалози.

Версия от 09:44, 30 септември 2021

Диалог (от гръцките корени διά, „посредством“, и λόγος, „език“, „реч“) е разговорът между двама или повече събеседници на конкретна тема. В процеса на разговор, всички са равни, всеки трябва да се изкаже. В литературата, киното, театъра и други изкуства, това е част от съответното произведение, в която персонажите общуват с пряка реч.

В историята на световната култура особено известни са Платоновите диалози.