Приятелки и съпернички: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Eric abiog (беседа | приноси)
Още едно клипче от архива на Диди. Показва, че това са озвучителите от първия дублаж на Приятелки и съпернички по БТВ https://ok.ru/video/2827341335178
Ред 52: Ред 52:


== В България ==
== В България ==
В България сериалът е излъчен за пръв път през 2002 г. по [[bTV]].
В България сериалът е излъчен за пръв път през 2002 г. по [[bTV]]. Ролите се озвучават от [[Татяна Захова]], [[Лиза Шопова]], Красимира Кузманова, [[Даниел Цочев]] и [[Александър Митрев]].


Повторенията му са излъчени по [[Диема Фемили]] през 2007 г., като дублажът е записан наново. Ролите се озвучават от [[Ани Василева]], [[Христина Ибришимова]], [[Десислава Знаменова]], която за кратко е заместена от [[Ирина Маринова]], [[Здравко Методиев]], [[Димитър Иванчев (актьор)|Димитър Иванчев]] и [[Силви Стоицов]].
Повторенията му са излъчени по [[Диема Фемили]] през 2007 г., като дублажът е записан наново. Ролите се озвучават от [[Ани Василева]], [[Христина Ибришимова]], [[Десислава Знаменова]], която за кратко е заместена от [[Ирина Маринова]], [[Здравко Методиев]], [[Димитър Иванчев (актьор)|Димитър Иванчев]] и [[Силви Стоицов]].

Версия от 18:20, 24 октомври 2021

Приятелки и съпернички
Amigas y rivales
ЖанрТеленовела
Създател(и)Емилио Лароса
СценарийАлехандро Поленс
Литературна редакция
Саул Перес Сантана
Рамон Лароса
РежисураСалвадор Гарсини
Хосе Анхел Гарсия
КамераАлфредо Тапан
Хосе Кабейо
Луис Монрой
АктьориМишел Виет
Анхелика Вале
Лудвика Палета
Адамари Лопес
Арат де ла Торе
Начална мелодияAmigas y rivales (в изпълнение на Kabah)
Крайна мелодияAmigas y rivales (в изпълнение на Алекс Сирвент)
Страна Мексико
ЕзикИспански
Епизоди185
Продукция
Изпълнителен продуцентЕмилио Лароса
Продуцент(и)Артуро Педраса
Времетраене45 минути
Разпространение
ТВ каналCanal de las Estrellas
Излъчване26 февруари 2001 -
9 ноември 2001
Страница в IMDb

„Приятелки и съпернички“ (на испански: Amigas y rivales) е мексиканска теленовела, създадена и продуцирана от Емилио Лароса, режисирана от Салвадор Гарсини и Хосе Анхел Гарсия за Телевиса през 2001 г.[1]

В главните роли са Лудвика Палета, Мишел Виет, Анхелика Вале, Адамари Лопес, Арат де ла Торе, Габриел Сото, Родриго Видал и Джони Лосада, а в отрицателните - Хоана Бенедек и Сусана Гонсалес. Специално участие вземат Рене Стриклер, Ернесто Лагуардия, Едуардо Сантамарина и първите актьори Ерик дел Кастийо, Чела Кастро и Рафаел Инклан.

Сюжет

Историята разказва за красиви и млади 21-годишни момичета и момчета с различни социални статути.

Една от тях е Лаура – момиче от средната класа. Тя е искрена, трудолюбива и сериозна, затова се учи да борави с компютър в частен университет. Точно там се запознава с Химена де ла О. Първоначално между тях има доста недоразумения, но впоследствие се заражда силно приятелство.

Химена е типичната богаташка дъщеря. Разпуснато момиче е, за което секса е просто за развлечение.

Офелия е най-добрата приятелка на Химена, също богаташка. Както и Химена, Офелия започва опасния и весел начин на живот. Но за нещастие, трагедията се случва и оставя отпечатък в нейния живот. Тя се разболява от СПИН. Това нещастие помага на Офелия да осъзнае реалността.

Четвъртото момиче е Найели. Найели работи като прислужница в дома на Химена. Нейната мечта е да стане звезда в Холивуд. По тази причина Найели живее като нелегална в САЩ и през цялото време трябва да се справя с неприятностите.

Друг герой е Роберто, по-големият брат на Химена. Той учи право. Найели случайно се запознава с Лаура, когато тя отива в университета, за да говори с Роберто. Найели и Лаура веднага стават приятелки, но в тяхното приятелство има криза, когато между тях застава Роберто. Въпреки това, на Лаура ѝ се налага да избира между Роберто и баща му – дон Роберто, когото Лаура обучава да работи на компютър. Лаура се възхищава на този човек. Той е пълна противоположност на баща ѝ – слабоволен човек без характер. Това предизвиква в душата на Лаура толкова непонятни чувства.

Роксана, втората съпруга на дон Роберто, много красива жена, която под маската на любяща и вярна жена, скрива престъпната си същност без съвест. Роксана мечтае за малкия на съпруга ѝ – Роберто. И за да го направи свой любовник, тя е готова на всичко.

Теленовелата показва истинските, реални неща, а най-важното – опасността, която преследва младите хора навсякъде по света, където света на парите може да унищожи всички хубави чувства...

В България

В България сериалът е излъчен за пръв път през 2002 г. по bTV. Ролите се озвучават от Татяна Захова, Лиза Шопова, Красимира Кузманова, Даниел Цочев и Александър Митрев.

Повторенията му са излъчени по Диема Фемили през 2007 г., като дублажът е записан наново. Ролите се озвучават от Ани Василева, Христина Ибришимова, Десислава Знаменова, която за кратко е заместена от Ирина Маринова, Здравко Методиев, Димитър Иванчев и Силви Стоицов.

Източници

  1. Amigas y rivales // alma-latina.net. Архивиран от оригинала на 2 април 2003. Посетен на 7 май 2016. (на испански)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Amigas y rivales в Уикипедия на испански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​