Социалдемократически съюз на Македония: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
Jolie Chea (беседа | приноси)
oshte info
Етикети: липсва шаблон в раздел Източници Визуален редактор
Ред 32: Ред 32:


Преди парламентарните избори през 2020 г. партията променя логото си (за да наподобява символите на другите европейски социалдемократически партии) и основния си цвят в червен.
Преди парламентарните избори през 2020 г. партията променя логото си (за да наподобява символите на другите европейски социалдемократически партии) и основния си цвят в червен.














== Противоречия ==
[[Файл:SDSM - Skopje does not need a Bulgarian mayor.png|мини|Банер, публикуван във Фейсбук от [[Социалдемократически съюз на Македония|партия СДСМ,]] водена по това време от Зоран Заев по време на кметските избори в Скопие през 2021 г. Той беше публикуван същия ден, когато лидерът Зоран Заев обвини [[Данела Арсовска|Арсовска,]] че е българска гражданка. Графиката казва „Ще изляза, ще гласувам!“ и „Скопие НЕ се нуждае от [[Българи|български]] кмет“.<ref name=":0">{{Цитат уеб|уеб_адрес=http://bulgariabusinessinsider.com/zaev-facing-electoral-defeat-turns-to-ethnic-hatred/|заглавие=Заев, Изправен пред изборно поражение се превръща в етническа омраза}}</ref><ref name=":2">{{Цитат уеб|уеб_адрес=https://darik.news/en/we-dont-need-a-bulgarian-mayor-the-pre-election-battle-in-skopje-is-rough-world.html|заглавие=„Нямаме нужда от български кмет“ – груба е предизборната битка в Скопие – Свят}}</ref><ref>{{Цитат уеб|уеб_адрес=http://www.focus-news.net/news/2021/10/28/2911959/sdsm-na-skopie-ne-mu-treba-bugarski-kmet.html|заглавие="СДСМ: „На Скопие не му трябва български кмет!"".|автор=Информационна Агенция "Фокус"}}</ref>]]

==== Българофобия ====
По време на изборите за кмет на Скопие през 2021 г. СДСМ под ръководството на Зоран Заев се опита да се облагодетелства от българофобията. Като обвиниха опонентката им Данела Арсовска, че е българка, защото уж притежава български паспорт.<ref>{{Цитат уеб|уеб_адрес=http://www.focus-news.net/news/2021/10/28/2911959/sdsm-na-skopie-ne-mu-treba-bugarski-kmet.html|заглавие="СДСМ: „На Скопие не му трябва български кмет!"".|автор=Информационна Агенция "Фокус"}}</ref><ref>{{Цитат уеб|уеб_адрес=https://sitel.com.mk/zaev-vo-skopje-se-bira-gradonachalnik-kmet-vo-bugarija-tvrdam-deka-danela-ima-bugarsko-drzhavjanstvo|заглавие=Заев: Кмет се избира в Скопие и кмет в България, твърдя, че Данела има българско гражданство}}</ref><ref name=":0" />


== Външни препратки ==
== Външни препратки ==

Версия от 23:03, 25 ноември 2021

Социалдемократически съюз на Македония
Социјалдемократски сојуз на Македонија
АбревиатураСДСМ
Ръководител(и)Димитър Ковачевски
Основател(и)Бранко Цървенковски
Основана20 април 1991 г.
СедалищеСкопие
Младежка организацияСоциалдемократически младежки съюз на Македония
Член наПрогресивен алианс
Партия на европейските социалисти (асоцииран член)
Можем
ИдеологияСоциалдемокрация
Полит. позицияляв център
Събрание
31 / 120
Кметове
57 / 81
Сайтsdsm.org.mk
Знаме на партията

Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ) (на македонска литературна норма: Социјалдемократски сојуз на Македонија) е една от най-големите политически партии в Северна Македония.

История

СДСМ е образувана на 20 април 1991 г. и е наследник на Македонската комунистическа партия. До 2004 г. председател на партията е Бранко Цървенковски, след което е избран за президент на Северна Македония. Оттогава начело на СДСМ застават последователно Владо Бучковски, Радмила Шекеринска, Зоран Заев, който напуска този пост в полза на Бранко Цървенковски през пролетта на 2009 г., когато изтича мандата му като президент на страната. От 2 юни 2013 г. председател на партията отново е Зоран Заев. Други по-важни членове са Никола Поповски, Илинка Митрева, Никола Кюркчиев и други. СДСМ е пълноправен член на Социалистическия интернационал и е асоцииран член на Партията на европейските социалисти.

СДСМ управлява в периодите 1992 – 1998 г., 2002 – 2006 година и от 2017 г. насам.

На парламентарните избори през 2002 г. СДСМ печели 43 от 120-те депутатски места в Събранието на Северна Македония, като част от коалицията „За Македония заедно“, в която влизат Социалдемократическият съюз за Македония и Либералнодемократическата партия. Заедно за Македония е част от по-голяма правителствена коалиция с Демократичен съюз за интеграция.

През ноември 2005 г. Тито Петковски, един от най-изтъкнатите членове на СДСМ, се отцепва от партията и сформира Нова социалдемократическа партия. Това е второто отцепване от СДСМ. Първото е от 1993 г., когато Петър Гошев създава Демократическата партия.

След парламентарните избори от декември 2016 г. СДСМ формира парламентарно мнозинство с депутати от ДСИ, Движение Беса и Алианс за албанците. На 31 май 2017 г. е съставено правителство на СДСМ, ДСИ и Алианс за албанците, начело със Зоран Заев.

Преди парламентарните избори през 2020 г. партията променя логото си (за да наподобява символите на другите европейски социалдемократически партии) и основния си цвят в червен.








Противоречия

Файл:SDSM - Skopje does not need a Bulgarian mayor.png
Банер, публикуван във Фейсбук от партия СДСМ, водена по това време от Зоран Заев по време на кметските избори в Скопие през 2021 г. Той беше публикуван същия ден, когато лидерът Зоран Заев обвини Арсовска, че е българска гражданка. Графиката казва „Ще изляза, ще гласувам!“ и „Скопие НЕ се нуждае от български кмет“.[1][2][3]

Българофобия

По време на изборите за кмет на Скопие през 2021 г. СДСМ под ръководството на Зоран Заев се опита да се облагодетелства от българофобията. Като обвиниха опонентката им Данела Арсовска, че е българка, защото уж притежава български паспорт.[4][5][1]

Външни препратки