Стина Джаксън: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Премахнати редакции на Rumensz (б.), към версия на 178.197.220.183
Етикети: Отмяна Отменени
м Премахнати редакции на Rebelheartous (б.), към версия на Rumensz
Етикет: Отмяна
Ред 1: Ред 1:
{{без конкретни източници}}
{{Писател
{{Писател
| име = Стина Джаксън
| име = Стина Джаксън

Версия от 07:42, 3 декември 2021

Стина Джаксън
Stina Jackson
Стина Джаксънп получава наградата „Книга на годината“ за 2019 г.
Стина Джаксънп получава наградата „Книга на годината“ за 2019 г.
Родена23 юни 1983 г. (40 г.)
Професияписател
Националност Швеция
 САЩ
Активен период2018 -
Жанртрилър, криминален роман
Дебютни творби„Сребърният път”
СъпругРобърт Джаксън

Стина Джаксън (на шведски: Stina Jackson) е шведска писателка на произведения в жанра криминален роман и трилър.

Биография и творчество

Стина Джаксън е родена на 28 юни 1983 г. в Шелефтео, лен Вестерботен, Щвеция. Опитва да пише от ученическите си години. Завършва гимназия през 2002 г. и се премества в Стокхолм две години по-късно. През 2006 г. мести в Денвър, Колорадо, където се омъжва за американеца Робърт Джаксън, и получава двойно гражданство. Следва право в Денвър.

Първият ѝ криминален роман „Сребърният път“ е издаден през 2018 г. Преди три години Леле оставя дъщеря си Лина на спирка на Сребърния път виещ се в Северна Швеция, но след петнайсетина минути Лина изчезва, а мащабното издирване не я открива. Сега бащата използва белите нощи и обикаля и най.затънтените места. Междувременно седемнайсетгодишната Мея се заселва в близко градче в търсене на дом, любов и уют. Пътищата на Лина и Мея се пресичат, и наяве ще излезе мрачна тайна. Книгата бързо става бестселър и я прави известна. Тя печели редица награди – наградата на Шведската академия на криминалните писатели (за първи път за дебют), за най-добър шведски криминален роман, награда за книга на годината в Швеция, и наградата „Стъкленият ключ“ за най-добър скандинавски криминален роман.

През 2020 г. е издаден криминалният ѝ роман „Пустош“. Действието му се развива в малкото селце Йодесмарк край Арвидсяур, където времето сякаш е спряло, а хората го напускат. Но в селото са останали някогашната бунтарка Лив Бьорнлунд и семейството на Видар, мразен от хората заради сделки със земи, който живее в усамотена къща със своя син Симон. Тук нещата се случват бавно и внушително, сред местната общност с големи и малки интриги и конспирации. Книгата е номинирана за различни награди за криминална литература.

Стина Джаксън живее със семейството си в Денвър.

Произведения

Самостоятелни романи

  • Silvervägen (2018)
    Сребърният път, изд.: „Сиела“, София (2019), прев. Любомир Гиздов
  • Ödesmark (2020)
    Пустош, изд.: „Сиела“, София (2021), прев. Любомир Гиздов

Източници

Външни препратки

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Stina Jackson в Уикипедия на шведски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​