Агнес Раватн: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Нова страница: „{{Писател | име = Агнес Раватн | име-оригинал = Agnes Ravatn | снимка = Agnes Ravatn1 (cropped).jpg | описание = Агнес Раватн, 2013 г. | място на раждане = Йолен, Ругалан, Норвегия | място на смърт = | работил = журналист, писател | националност = {{Н...“
 
Редакция без резюме
Ред 29: Ред 29:
Работи като журналист във вестник „Nynorsk Dag og Tid“. Пише и като [[колумнист]] за „Dagbladet“. Там и в други норвежки вестници и списания публикува и поредица от есета. За работата си във вестник „Nynorsk Dag og Tid“ получава през 2013 г. наградата за журналистика „Арне Хестене“.
Работи като журналист във вестник „Nynorsk Dag og Tid“. Пише и като [[колумнист]] за „Dagbladet“. Там и в други норвежки вестници и списания публикува и поредица от есета. За работата си във вестник „Nynorsk Dag og Tid“ получава през 2013 г. наградата за журналистика „Арне Хестене“.


Прави своя литературен дебют с романа „Veke 53“ (''Седмица 53''). Главният герой, Георг Улвесет, е разведен преподавател на средна възраст, който осъзнава, че е недоволен и самоироничен от повечето избори, които е направил в живота си, и за когото последните седмици на годината предлагат много промени свързани с приятели и минала любов. Книгата печели наградата на Берген за най-добра книга и норвежка литературна награда на Фонда на енорийския свещеник Алфред Андерсон-Рист.
Прави своя литературен дебют с романа „Veke 53“ (''Седмица 53''). Главният герой, Георг Улвесет, е разведен преподавател на средна възраст, който осъзнава, че е недоволен и самоироничен от повечето избори, които е направил в живота си, и за когото последните седмици на годината предлагат много промени свързани с приятели и минала любов. Книгата печели наградата на Берген за най-добра книга и норвежката литературна награда на Фонда на енорийския свещеник Алфред Андерсон-Рист.


В следващите години издава сборниците с най-добрите си публикувани есета, „Stillstand“ (''Престой'') и Folkelesnad (''Народно четиво''), в които дава хумористичен и критичен портрет на съвременна Норвегия.
В следващите години издава сборниците с най-добрите си публикувани есета, „Stillstand“ (''Престой'') и Folkelesnad (''Народно четиво''), в които дава хумористичен и критичен портрет на съвременна Норвегия.

Версия от 13:18, 3 декември 2021

Агнес Раватн
Agnes Ravatn
Агнес Раватн, 2013 г.
Агнес Раватн, 2013 г.
Родена8 февруари 1983 г. (41 г.)
Професияжурналист, писател
Националност Норвегия
Активен период2007 -
Жанрдрама, трилър, документалистика, публицистика
Уебсайт
Агнес Раватн в Общомедия

Агнес Раватн (на норвежки: Agnes Ravatn) е норвежка журналистка и писателка на произведения в жанра драма, трилър и документалистика.

Биография и творчество

Агнес Раватн е родена на 8 февруари 1983 г. в Йолен, Ругалан, Норвегия. След завършване на гимназията следва музика през 2003 г. и английска филология през 2004 г. В периода 2004 – 2005 г. следва творческо писане на художествена литература в Академията за писане в Берген. Следва скандинавска филология в периода 2005 – 2007 г. и получава бакалавърска степен от университета в Берген.

Работи като журналист във вестник „Nynorsk Dag og Tid“. Пише и като колумнист за „Dagbladet“. Там и в други норвежки вестници и списания публикува и поредица от есета. За работата си във вестник „Nynorsk Dag og Tid“ получава през 2013 г. наградата за журналистика „Арне Хестене“.

Прави своя литературен дебют с романа „Veke 53“ (Седмица 53). Главният герой, Георг Улвесет, е разведен преподавател на средна възраст, който осъзнава, че е недоволен и самоироничен от повечето избори, които е направил в живота си, и за когото последните седмици на годината предлагат много промени свързани с приятели и минала любов. Книгата печели наградата на Берген за най-добра книга и норвежката литературна награда на Фонда на енорийския свещеник Алфред Андерсон-Рист.

В следващите години издава сборниците с най-добрите си публикувани есета, „Stillstand“ (Престой) и Folkelesnad (Народно четиво), в които дава хумористичен и критичен портрет на съвременна Норвегия.

През 2013 г. е издаден трилърът ѝ „Трибуналът на птиците“. Телевизионната водеща Алис Хагторн е принудена да напусне работата и мъжа си заради секс скандал. Тя става домашна помощница при самотника Сигюр Баге, от когото е обсебена. Но и двамата ще трябва да преодолеят тайните си, вината и изкуплението, или сянката от миналото им ще надделее. Книгата получава наградата на младите критици и наградата на слушателите на културното радио P2, и е номиниран за наградата IMPAC. Романът добива широка популярност, драматизиран е и е поставян на сцената на Норвежкия театър.

В книгата си „Operasjon sjølvdisiplin“ (Оперативна самодисциплина) от 2014 г. разказва опита си с пристрастяването към социалните медии, и как го е преодоляла.

След като се премества със семейството си в малкото село Валевог, Западна Норвегия, издава през 2017 г. автобиографичната си книга „Verda er ein skandale“ (Светът е скандал). Книгата включва и интервю със съседа ѝ, и колега, писателят Ейнар Окланд.

През 2019 г. е издаден психологическият ѝ трилър „Dei sju dørene“ (Седемте врати). Университетската професорка Нина прави собствено разследване за изчезването на млада жена от къща, която семейството ѝ притежава. Но откритията ѝ могат да имат много тежки последици за нея и семейството ѝ.

Агнес Раватн живее със семейството си във фермата си във Валевог.

Произведения

Самостоятелни романи

  • Veke 53 (2007)
  • Fugletribunalet (2013)
    Трибуналът на птиците, изд. „Матком“ (2019), прев.
  • Dei sju dørene (2019)

Документалистика

  • Ikke til hjemlån (2008) – фензин
  • Stillstand. Sivilisasjonskritikk på lågt nivå (2009) – есета
  • Folkelesnad (2011) – есета
  • Operasjon sjølvdisiplin (2014) – книга за самопомощ
  • Verda er ein skandale. Ei lita bok om livet på landet (2017) – автобиографична
  • Stoisk uro og andre filosofiske smular (2018) – есета

Източници

Външни препратки

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Agnes Ravatn“ и страницата „Agnes Ravatn“ в Уикипедия на английски и норвежки (bokmål) език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.