Коринтски стил: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Hriki (беседа | приноси)
Hriki (беседа | приноси)
Ред 1: Ред 1:
== Коринстки стил ==
== Коринстки стил ==


Коринтският стил/ордер (по името на град [[Коринт], Κόρινθος на гръцки) е един от трите [[класически стил]а на гръцката и [[римска архитектура]], характеризиращ се със стесняваща се в диаметър [[колона]] към върха и богато украсен [[капител]] с акантинови листа (растението синя пъпка) и спираловидни орнаменти. Макар и гръцки по произход, този стил не е използван толкова често в [[Древна Гърция]], колкото другите два - [[йонийски]]ят и [[дорийски]]ят.
Коринтският стил/ордер (по името на град [[Коринт], Κόρινθος на гръцки) е един от трите [[класически стил]а на гръцката и [[римска архитектура]], характеризиращ се със стесняваща се в диаметър [[колона]] към върха и богато украсен [[капител]] с акантинови листа (растението синя пъпка) и спираловидни орнаменти. Макар и гръцки по произход, този стил не е използван толкова често в [[Древна Гърция]], колкото другите два - [[Йонийски стил|йонийски]]ят и [[дорийски]]ят.


[[Картинка:Corinthian_capital.png]]
[[Картинка:Corinthian_capital.png]]

Версия от 10:45, 7 септември 2007

Коринстки стил

Коринтският стил/ордер (по името на град [[Коринт], Κόρινθος на гръцки) е един от трите [[класически стил]а на гръцката и римска архитектура, характеризиращ се със стесняваща се в диаметър колона към върха и богато украсен капител с акантинови листа (растението синя пъпка) и спираловидни орнаменти. Макар и гръцки по произход, този стил не е използван толкова често в Древна Гърция, колкото другите два - йонийският и дорийският.

Витрувий разказва, че коринтския стил бил измислен от Калимах, вдъхновен от гледката на кошница с дарове на гроба на младо момиче. В кошницата били нейните любими играчки, покрити с парче плат, за да ги пази от времето. Около кошницата било поникнало разстението синя пъпка, което се било вплело в нея.

Файл:Perraultcorinthian.jpg
Илюстрация на Клод Перо според разказа на Витрувий за Калимах и измислянето на коринтския стил, 1684 г.