Регистър (компютър): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 16: Ред 16:
* регистър с режим "запис-четене" - премахната е операцията нулиране. Думата се въвежда в парафразен код. Реализират се с RS тригери, като на входовете S и R се подават правата и инвертна стойност на съответния разряд.
* регистър с режим "запис-четене" - премахната е операцията нулиране. Думата се въвежда в парафразен код. Реализират се с RS тригери, като на входовете S и R се подават правата и инвертна стойност на съответния разряд.
*регистри с "четене в прав и обратен код" - чете информацията от правите и инверсни изходи на тригерите.
*регистри с "четене в прав и обратен код" - чете информацията от правите и инверсни изходи на тригерите.
[[Картинка:register.jpg]]


==Преместващи регистри==
==Преместващи регистри==

Версия от 11:53, 23 септември 2007

Регистърът е последователностна логическа схема чието предназначение е да съхранява информацията определено време и при необходимост да извършва логическа обработка върху нея. Регистрите се разделят на два основни типа : паралелни и преместващи. Регистрите се реализират основно с помощта на D тригери. Освен съхраняването на цифрова информация те осигуряват и следната обработка :

  • нулиране на регистъра
  • предаване на информацията към друго устройство
  • преобразуване на правия код в обратен и на обратния в прав
  • преобразуване на информацията от паралелен в последователен вид и обратно
  • преместване на информацията вляво или вдясно

При паралелните регистри информацията се съхранява в паралелен код и при запис и четене всички разряди се предават едновременно по своите линии. При преместващите регистри всички разряди се подават последователно във времето един след друг, в точно определени моменти съвпадащи с тактовите сигнали.

Паралелни регистри

Паралелните регистри са предназначени да приемат, съхраняват и предават низа на едно n разрядно число.Нужни са толкова тригери колкото разрядно е числото.Тези регистри се реализират чрез D тригери; При постъпване на синхронизиращ сигнал регистрите "фиксират" състоянието на D входовете. За това те се наричат още фиксатори и биват два вида :

  • тригерите са от потенциален тип - разрешават се от нивото на синхронизиращ сигнал
  • тригерите се управляват от фронта на тактовия импулс.

Съществуват следните разновидности паралелни регистри :

  • регистър с режим "нулиране-запис-четене" - записът се предхожда от нулиране на тригерите. След подаване на записваната информация се подава записващ импулс на тактовия вход
  • регистър с режим "запис-четене" - премахната е операцията нулиране. Думата се въвежда в парафразен код. Реализират се с RS тригери, като на входовете S и R се подават правата и инвертна стойност на съответния разряд.
  • регистри с "четене в прав и обратен код" - чете информацията от правите и инверсни изходи на тригерите.

Преместващи регистри

Преместващия регистър представлява група от последователно свързани тригери, при които при постъпване на тактов импулс информацията се предава към следващия тригер. Основното предназначение на преместващите регисти е за преобразуване на информацията от последователен в паралелен вид и обратно. Преместващите регистри се класифицират по следния начин :

По начина на първоначално записване на информацията

  • с паралелен запис - на входа на всеки тригер се подава сигнал съответстващ на двоичния разряд;
  • с последователен запис - информацията се подава порязрядно на входа на първия тригер. При всеки тактов импулс се извършва запис в следващия тригер, като цялото число се записва за толкова тактови импулса, колкото е броя на двоичните разряди.

В зависимост от изходите на преместващия регулатор

  • с последователен изход - изход на регистъра е изхода на последния тригер като едно n разрядно число се извежда за n тактови импулса
  • с паралелно извеждане - всеки тригер има изход да извеждане на съответния разряд.

В зависимост от класификацията преместващите регистри могат да бъдат :

В зависимост от посоката на преместване на информацията

  • еднопосочни - при тях тригерите са свързани неизменно
  • реверсивни (двупосочни) - чрез допълнителни схеми се осъществява промяна във връзките между тригерите в преместване в една или друга посока.