Цар (шахмат): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
SieBot (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
{{Шахматни фигури}}
{{Шахматни фигури}}
'''Царят''' е най-важната [[Шахматна фигура|фигура]] в играта [[шахмат]]. Той е в същността на целта, която трябва да бъде достигната от противника. Ако царят на един от играчите бъде атакуван и не може да избегне вземане, се казва, че той е в [[мат]] и този играч губи играта. По стандартните шахматни правила, белият цар започва играта от полето вдясно от центъра на първия ред (между [[царица (шахмат)|царицата]] и десния [[офицер (шахмат)|офицер]]), а черният - срещу него в противополжния край на дъската. В [[алгебрична шахматна нотация|стандартната нотация]], белият цар започва на e1, а черният - на e8.
'''Царят''' е най-важната [[Шахматна фигура|фигура]] в играта [[шахмат]]. Той е в същността на целта, която трябва да бъде достигната от противника. Ако царят на един от играчите бъде атакуван и не може да избегне вземане, се казва, че той е в [[мат]] и този играч губи играта. По стандартните шахматни правила, белият цар започва играта от полето вдясно от центъра на първия ред (между [[царица (шахмат)|царицата]] и десния [[офицер (шахмат)|офицер]]), а черният - срещу него в противополжния край на дъската. В [[алгебрична шахматна нотация|стандартната нотация]], белият цар започва на e1, а черният - на e8. В шахматната нотация се обозначават с буквата "Ц".


Традиционно царят се оформя като висока фигура със стилизирана корона, която често е увенчана с кръст.
Традиционно царят се оформя като висока фигура със стилизирана корона, която често е увенчана с кръст.

Версия от 17:58, 27 октомври 2007

Шахматни фигури
Цар
Царица (Дама)
Топ
Офицер
Кон
Пешка

Царят е най-важната фигура в играта шахмат. Той е в същността на целта, която трябва да бъде достигната от противника. Ако царят на един от играчите бъде атакуван и не може да избегне вземане, се казва, че той е в мат и този играч губи играта. По стандартните шахматни правила, белият цар започва играта от полето вдясно от центъра на първия ред (между царицата и десния офицер), а черният - срещу него в противополжния край на дъската. В стандартната нотация, белият цар започва на e1, а черният - на e8. В шахматната нотация се обозначават с буквата "Ц".

Традиционно царят се оформя като висока фигура със стилизирана корона, която често е увенчана с кръст.

Придвижване

abcdefgh
8
черен кръст на бяло поле d5
черен кръст на черно поле e5
черен кръст на бяло поле f5
черен кръст на черно поле d4
бял цар на бяло поле e4
черен кръст на черно поле f4
черен кръст на бяло поле d3
черен кръст на черно поле e3
черен кръст на бяло поле f3
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Възможните невъзпрепятствани движения на царя.

В един ход, царят може да се придвижва с едно квадратче във всяка посока (хоризонтално, вертикално или диагонално). Той обаче не може да бъде преместван на поле, застрашено от противникова фигура. Както и при другите фигури, царят взема противникова фигура като се премества на полето, заемано от нея.

Рокада

В съчетание с топ, царят може да изпълни специално движение, наречено рокада. Рокадата се състои в придвижване на царя с две полета към един от топовете (ако не е бил местен) и преместване на топа на полето, пресечено от царя.

Традиционна форма на фигурата.

Особени ситуации

Шах и мат

Ако последният ход на даден играч застраши царя на неговия противник се казва, че този цар е в състояние на шах, и играчът, който е в шах, е задължен в своя ход да направи нещо, което да премахне ситуацията. Има три възможни начина за излизане от шах:

  • Преместване на царя на съседно незастрашено поле.
  • Поставяне на фигура между царя и атакуващата фигура (за да се прекъсне линията на заплаха).
  • Вземане на застрашаващата фигура.

Ако нито един от тези ходове не е възможен, този играч е в състояние на мат и губи играта.

Пат

Пат е състояние, в което са изпълнени едновременно тези условия:

  • Царят не е под шах.
  • Играчът не може да извърши никакъв (позволен) ход.

Ако това се случи, играта завършва наравно (с реми).

Употреба по време на игра

В дебюта и мителшпила царят рядко играе активна роля в изграждането на нападателна или защитна позиция. Вместо това, играчите обикновено се опитват да прикрият царя, поставяйки го на безопасно място в края на дъската зад своите пешки. В ендшпила обаче често царят поема нападателна роля и помага на пешките да постигнат "произвеждане" на фигура.