Иргун: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Бот: Поправки в правописа
кат
Ред 1: Ред 1:
Иргун Цeвай Леуми(на иврит:ארגון צבאי לאומי ;на български:"Национална военна организация") е дясно-ориентирана нелегална паравоенна организация на евреиските заселници-ционисти в [[Палестина]].
'''„Иргун Цeвай Леуми“''' (на [[иврит]]:ארגון צבאי לאומי; ''Национална военна организация'') е дясно-ориентирана нелегална паравоенна организация на еврейските заселници-ционисти в [[Палестина]].
Създател на организацията е Владимир Жаботински, еврейски деец изпитал силното идейно влияние на италианския [[фашизъм]]. Основните противници на Иргун са британската власт в Палестина и местното арабско население. Организацията носи отговорност за няколко терористични акта, най-значимият от които е атентатът от 1946 г. в хотел "Цар Давид" в [[Йерусалим]] при който загиват 91 човека.
Създател на организацията е Владимир Жаботински - еврейски деец, изпитал силното идейно влияние на италианския [[фашизъм]]. Основните противници на „Иргун“ са британската власт в Палестина и местното арабско население. Организацията носи отговорност за няколко терористични акта, най-значимият от които е атентатът от 1946 г. в хотел "Цар Давид" в [[Йерусалим]], при който загиват 91 човека.


Организацията е разпусната през 1948 г. като нейните членове и оръжието и се вливат в [[Цахал]](Израелските сили за отбрана).
Организацията е разпусната през 1948 г. като нейните членове и оръжието и се вливат в [[Цахал]] (Израелските сили за отбрана).

[[Категория:Израел]]
[[Категория:Политика на Израел]]
[[Категория:История на Израел]]

Версия от 11:24, 15 ноември 2007

„Иргун Цeвай Леуми“ (на иврит:ארגון צבאי לאומי; Национална военна организация) е дясно-ориентирана нелегална паравоенна организация на еврейските заселници-ционисти в Палестина.

Създател на организацията е Владимир Жаботински - еврейски деец, изпитал силното идейно влияние на италианския фашизъм. Основните противници на „Иргун“ са британската власт в Палестина и местното арабско население. Организацията носи отговорност за няколко терористични акта, най-значимият от които е атентатът от 1946 г. в хотел "Цар Давид" в Йерусалим, при който загиват 91 човека.

Организацията е разпусната през 1948 г. като нейните членове и оръжието и се вливат в Цахал (Израелските сили за отбрана).