Уриниране: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
форм., правупиз, +разговорните думички, ударения, течността е ясна
Точица (беседа | приноси)
пооправяне
Ред 1: Ред 1:
[[Картинка:2005 manneke pis05.jpg|мини|вдясно|[[Манекен Пис]], статуята на пикаещото момченце, [[Брюксел]]]]
[[Картинка:2005 manneke pis05.jpg|мини|вдясно|[[Манекен Пис]], статуята на пикаещото момченце, [[Брюксел]]]]
'''Уринѝрането''' (разговорно: '''пика̀енето''') е процес на изхвърляне от [[пикочен мехур|пикочния мехур]] през [[пикочен канал|пикочния канал]] на [[урина]] извън тялото. Обикновено уринирането се извършва под контрола на волята, а когато се изгуби или липсва контрол над уринирането, медицинският термин за това е [[инконтиненция]] (разговорно: напикаване).
'''Уринѝрането''' (разговорно: '''пика̀енето''') е актът на изхвърляне на [[урина]] от [[пикочен мехур|пикочния мехур]] през [[пикочен канал|пикочния канал]] извън тялото. Обикновено уринирането се извършва волево след позив за уриниране. При малки деца и при различни заболявания и увреждания контрол на дуринирането липсва. Медицинският термин за това е [[инконтиненция]] (разговорно: напикаване).


Количеството на отделената урина в денонощие се нарича ''диуреза''. Нормално нейното количество за 24 ч. при жените е 1000—1500 ml, а при мъжете е до 1800 ml. Състоянието, при което се отделя малко количество (под 500 ml/24h) урина се нарича [[олигурия]]. Това може да бъде симптом на [[обезводняване]], десностранна [[сърдечна недостатъчност|сърдечна]] или [[бъбречна недостатъчност]] и др. или в следствие от претърпяна [[кръвозагуба]] (например след операция).<ref>[http://www.arsmedica.bg/bg/symptoms/c_id/38/alpha/0.html Олигурия], Медицински портал Arsmedica</ref> Липсата или изключително оскъдната диуреза (под 150 ml/24h) се нарича [[анурия]].<ref>[http://www.arsmedica.bg/bg/symptoms/c_id/22/alpha/0.html Анурия] Когато диурезата е повече от нормалното, състоянието се нарича полиурия. Може да се наблюдава при нефрогенен безвкусен диабет. Нормално през деня се отделя повече урина от колкото през нощта. Когато това равновесие е нарушено се използва терминът никтурия. Наблюдава се при сърдечна недостатъчност. Невъзможността да се проведе урината през пикочопровода се нарича [[ретенция]] (задържане).
Количеството на отделената урина за денонощие се нарича ''диуреза''. Нормалното количество отделена урина за 24 часа при жените е 1000—1500 ml, а при мъжете е до 1800 ml. Състоянието, при което се отделя малко количество (под 500 ml/24h) урина се нарича [[олигурия]]. Това може да бъде симптом на [[обезводняване]], десностранна [[сърдечна недостатъчност|сърдечна]] или [[бъбречна недостатъчност]] и др. или в следствие на претърпяна [[кръвозагуба]] (например след операция).<ref>[http://www.arsmedica.bg/bg/symptoms/c_id/38/alpha/0.html Олигурия], Медицински портал Arsmedica</ref> Липсата или изключително оскъдната диуреза (под 150 ml/24h) се нарича [[анурия]].<ref>[http://www.arsmedica.bg/bg/symptoms/c_id/22/alpha/0.html Анурия] Когато диурезата е повече от нормалното, състоянието се нарича [[полиурия]]. Може да се наблюдава при [[нефрогенен безвкусен диабет]]. Нормално е през деня да се отделя повече урина отколкото през нощта. Когато това равновесие е нарушено се използва терминът [[никтурия]]. Наблюдава се при сърдечна недостатъчност. Невъзможността да се проведе урината през пикочопровода се нарича [[ретенция]] (задържане).


== Източници ==
== Източници ==

Версия от 20:33, 15 ноември 2007

Манекен Пис, статуята на пикаещото момченце, Брюксел

Уринѝрането (разговорно: пика̀енето) е актът на изхвърляне на урина от пикочния мехур през пикочния канал извън тялото. Обикновено уринирането се извършва волево след позив за уриниране. При малки деца и при различни заболявания и увреждания контрол на дуринирането липсва. Медицинският термин за това е инконтиненция (разговорно: напикаване).

Количеството на отделената урина за денонощие се нарича диуреза. Нормалното количество отделена урина за 24 часа при жените е 1000—1500 ml, а при мъжете е до 1800 ml. Състоянието, при което се отделя малко количество (под 500 ml/24h) урина се нарича олигурия. Това може да бъде симптом на обезводняване, десностранна сърдечна или бъбречна недостатъчност и др. или в следствие на претърпяна кръвозагуба (например след операция).[1] Липсата или изключително оскъдната диуреза (под 150 ml/24h) се нарича анурия.<ref>Анурия Когато диурезата е повече от нормалното, състоянието се нарича полиурия. Може да се наблюдава при нефрогенен безвкусен диабет. Нормално е през деня да се отделя повече урина отколкото през нощта. Когато това равновесие е нарушено се използва терминът никтурия. Наблюдава се при сърдечна недостатъчност. Невъзможността да се проведе урината през пикочопровода се нарича ретенция (задържане).

Източници

  1. Олигурия, Медицински портал Arsmedica

Шаблон:Анатомия-мъниче