Рударци: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Точица (беседа | приноси)
пооправяне
Ред 26: Ред 26:


== История ==
== История ==
Селото съествува още от времето на турското владичество и е било населено с много турци, заради красивата местност и минералната вода.
Селото съществува още от времето на [[Османско владичество|Османското владичество]] и е било населено с много турци, заради красивата местност и минералната вода.
По това време минерабната вода е извирала доста по-високо, от мястото на което се намира извора сега.
По това време минерабната вода е извирала доста по-високо от мястото, на което се намира извора сега.
Една млада ханъма се удавила в извора, след което турците го запушили и избили голяма част от местните жители, защото помислили, че това не е удавяне по невнимание, а убийство.
Една млада [[ханъма]] се удавила в извора, след което турците го запушили и избили голяма част от местните жители, защото помислили, че това не е удавяне по невнимание, а убийство.
Тогава хората от селото избягали нагоре в планината и основали ново село (днешна Кладница). След време, когато турците са изгонени от България мнжгж от родовете на бившето село започнали да се завръщат в старото си землище и на техните имена са кръстени много от днешните махали.
Тогава хората от селото избягали нагоре в планината и основали ново село (днешна Кладница). След време, когато турците са изгонени от България много от родовете на бившето село започнали да се завръщат в старото си землище и на техните имена са кръстени много от днешните махали.{{факт}}


<!-- == Религии == -->
<!-- == Религии == -->

Версия от 01:32, 16 ноември 2007

Рударци е село в Западна България. То се намира в община Перник, Област Перник.

Рударци
Общи данни
Население1559 души[1] (15 март 2024 г.)
Надм. височина786 m
Пощ. код2343
Тел. код07713
МПС кодРК
ЕКАТТЕ63152
Администрация
ДържаваБългария
ОбластПерник
Община
   кмет
Перник
Станислав Владимиров
(Движение за просперитет на Перник, ПДСД; 2019)
Кметство
   кмет
Симеон Павлов
Рударци в Общомедия


География

Рударци географски е разположено на югозападния склон на Витоша, административно-териториално то се намира в община Перник-област Перник, на 7 км отстояние от гр Перник и 16от София.

История

Селото съществува още от времето на Османското владичество и е било населено с много турци, заради красивата местност и минералната вода. По това време минерабната вода е извирала доста по-високо от мястото, на което се намира извора сега. Една млада ханъма се удавила в извора, след което турците го запушили и избили голяма част от местните жители, защото помислили, че това не е удавяне по невнимание, а убийство. Тогава хората от селото избягали нагоре в планината и основали ново село (днешна Кладница). След време, когато турците са изгонени от България много от родовете на бившето село започнали да се завръщат в старото си землище и на техните имена са кръстени много от днешните махали.[източник?]


Културни и природни забележителности

На територията на селото се намира минерален извор и съответно минерален плувен басейн (открит и закрит); 10 броя заведения за развлечение(кафета, механи, кръчми, ресторанти), които през летни и почивни дни са пълни; два обекта частен и общински предлагащи нощувка.Условията които изброих се приемат цялата общност, като сериозна предпоставка за развитие на туризма на територията на селото. Като наличен фактор се приема и девствената природа на планината над с. Рударци, а също така и изградените връзки с хижите-Златни Мостове, Рудничар, Звездица, Острица и пътя за Черни връх, както и изградените заслони и места за отдих с над 200 места.

Редовни събития

Други

Външни препратки

Шаблон:Мъниче селища в България