Далмаций: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
SieBot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: es:Dalmacio César
м Робот Добавяне: ca:Dalmaci Cèsar
Ред 17: Ред 17:
[[Категория:Константинова династия]]
[[Категория:Константинова династия]]


[[ca:Dalmaci Cèsar]]
[[de:Dalmatius]]
[[de:Dalmatius]]
[[en:Dalmatius]]
[[en:Dalmatius]]

Версия от 19:40, 10 декември 2007

Файл:143 Dalmatius.jpg
Далмаций, изобразен на римска монета
Тази статия е за цезаря (335-337). За цензора Флавий Далмаций, баща на цезаря, вж Флавий Далмаций.

Флавий Далмаций (починал 337), познат още като Далмаций Цезар, е цезар (335-337) на Римската империя и член на Константиновата династия.

Далмаций е син на друг Флавий Далмаций, цензор, и племенник на Константин I. Далмаций и неговият брат Ханибалиан получават образованието си в Толоса (Тулуза) от ретора Екзуперий.

На 19 септември 335 той е повишен в ранг цезар, с което поема контрола над Тракия, Ахея и Македония. Далмаций умира в късното лято на 337, убит от собствените си войници. Възможно е смъртта му да е свързана с чистката, която е проведена в имперското семейство след смъртта на Константин и организирана от Констанций II с цел да бъде премахнат всеки възможен претендент за престола.

Виж също

Източници и използвана информация

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Dalmatius в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Моля, добавете oldid номера на версията, от която е направен преводът!