Архимандрит: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
 
мРедакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Архимандрит''' (на гръцки буквално ''началник на мандра /овчарница'', в смисъл "манастир"). От 5 век титла на игумен на манастир, например: "Печерски игумен архимандрит..."). В ново време тази титла не е свързана със сана "игумен". При специална литургия се дава както най-високо отличие както на единични игумени, така и на други монаси, заемащи високи административни длъжности, например на ректори на духовни семинарии.
'''Архимандрит''' (на [[гръцки език|гръцки]] буквално ''началник на мандра/овчарница'', в смисъл "[[манастир]]"). От [[5 век]] титла на [[игумен]] на манастир, например: "Печерски игумен архимандрит..."). В ново време тази титла не е свързана със сана "игумен". При специална [[литургия]] се дава като най-високо отличие както на единични игумени, така и на други монаси, заемащи високи административни длъжности, например на [[ректор]]и на духовни [[семинария|семинарии]].

[[Категория:Християнство]]

[[en:Archimandrite]]

Версия от 17:17, 8 април 2005

Архимандрит (на гръцки буквално началник на мандра/овчарница, в смисъл "манастир"). От 5 век титла на игумен на манастир, например: "Печерски игумен архимандрит..."). В ново време тази титла не е свързана със сана "игумен". При специална литургия се дава като най-високо отличие както на единични игумени, така и на други монаси, заемащи високи административни длъжности, например на ректори на духовни семинарии.