Тантал (митология): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Тантал''' ([[гръцки език|гр.]] Τάνταλος) е син на [[Зевс]] и нимфата [[Плуто]]. Бил лидийски или фригийски цар. Негова съпруга е [[океанида]]та [[Диона (митология)|Диона]]. Те са родители на [[Пелопс]], [[Ниоба]], и [[Бротей]].
'''Тантал''' ([[гръцки език|гр.]] Τάνταλος) е син на [[мондър]] и нимфата [[Плуто]]. Бил лидийски или фригийски цар. Негова съпруга е [[океанида]]та [[Диона (митология)|Диона]]. Те са родители на [[Пелопс]], [[Ниоба]], и [[Бротей]].


Поради полубожествения си произход, Тантал е бил винаги добре дошъл на трапезата на боговете на [[Олимп]]. Той обаче откраднал нектар
Поради полубожествения си произход, Тантал е бил винаги добре дошъл на трапезата на боговете на [[Олимп]]. Той обаче откраднал нектар

Версия от 14:22, 31 декември 2007

Тантал (гр. Τάνταλος) е син на мондър и нимфата Плуто. Бил лидийски или фригийски цар. Негова съпруга е океанидата Диона. Те са родители на Пелопс, Ниоба, и Бротей.

Поради полубожествения си произход, Тантал е бил винаги добре дошъл на трапезата на боговете на Олимп. Той обаче откраднал нектар . Веднъж, за да изпита божествената им същност, той убил, нарязал и сварил сина си Пелопс и им го поднесъл на трапезата. Боговете, разбрали ужасната истина и не докоснали храната. Само Деметра, тъжна и унесена заради отвлечената си дъщеря Персефона, не разбрала каква е храната и изяла част от рамото на момчето. По заповед на Зевс, частите от тялото на младежа били събрани и сварени в свещен котел, заедно с направено от Хефест рамо от слонова кост. Така Пелопс бил съживен. Оттогава при всички потомци на Пелопс се появявало блястящо бяло петно на едното рамо. По-късно Пелопс бил похитен от Посейдон и взет на Олимп, за да бъде любовник на бога. Боговете обрекли Тантал на вечни мъки в подземното царство (танталови мъки). Наказанието на Тантал било да стои до шия във вода и над главата му да виси отрупан с плодове клон, но винаги когато се пресегне да пие или хапне, водата и клонът да се отдръпват и той все да остава гладен и жаден.

Митът за наказанието на Тантал принадлежи на орфическата гръцка митология, понеже в класическите гръцки представи не съществува живот след смъртта, в който мъртвите могат да бъдат наказвани или награждавани. Тантал често се изобразяват в южноиталийски гръцки вази с орфически сюжет, представящ подземното царство на Хадес и Персефона, в което "грешниците" са наказвани, а следвалите орфически живот живеят заедно с боговете. В тези сюжети гладуващият под клона с плодове Тантал винаги е изобразявани в долния фриз, заедно с други съгрешили митични герои като Сизиф, Данаидите.