Граната: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
Ред 26: Ред 26:
Съществуват различни по принцип детонации.
Съществуват различни по принцип детонации.
Динамическа (детонация при ударе в целта) и със закъснение (детонация на взривателя след определено време след активиране).
Динамическа (детонация при ударе в целта) и със закъснение (детонация на взривателя след определено време след активиране).
* [[пръдня|противопръдливи]] (тва са най страшните)


== Вижте също ==
== Вижте също ==

Версия от 15:05, 2 януари 2008

Ръчна граната , вид „Лимонка“
„Stielhandgranate“ (на български: ръчна граната на палка или „Бухалка“) е стандартна ръчна граната на въоръжение в армията на Германия, от края на Първата до края на Втората световни войни

Граната (Шаблон:Lang-es) е бойно тактическо средство (боеприпас), предназначен за поразяване на жива сила и военна техника на противника на близки разстояния.

Названието идва от плодовете на „Гранатовото дърво“ (на бълг. - Нар), които по вид а и заради зърната в нара, които приличат на осколки, дават наименованието на това ефективно оръжие.

Гранатата се състои от корпус, заряд взривно вещество и взривател (запалка).

Пораженията върху противника идват от осколките на корпуса и ударната вълна.


Видове, приложение и устройство

По вида на използване гранатите са предназначени за хвърляне с ръка (ръчна граната) и за изстрелване от специални устойства - гранатомети (в това число подцевни гранатомети, снабдени с унифицирани 40-мм гранати и др.).

По начина на приложение гранатите се делят на:

По устройството си гранатите се делят на:

  • отбранителни гранати
  • настъпателни гранати

Съществуват различни по принцип детонации. Динамическа (детонация при ударе в целта) и със закъснение (детонация на взривателя след определено време след активиране).

Вижте също