Гвелфи и гибелини: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: nn:Ghibellinarar og guelfarar
мРедакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Гвелфите и гибелини''' (на [[италиански]] ''guelfi e ghibellini'') са фракции, поддържащи съответно [[папа]]та и [[Свещена Римска империя|Свещената римска империя]] в Централна и Северна [[Италия]] през [[12 век|12]] и [[13 век]]. Конфликтът помежду им е резултат от [[Борба за Инвеститура|Борбата за Инвеститура]] през [[11 век]],която представлява борбата за въвеждане в сан [[епископ]] (инвеститур е символичния предмет, който утвърждава въвеждането в сан).
'''Гвелфите и гибелини''' (на [[италиански]] ''guelfi e ghibellini'') са фракции, поддържащи съответно [[папа]]та и [[Свещена Римска империя|Свещената римска империя]] в Централна и Северна [[Италия]] през [[12 век|12]] и [[13 век]]. Конфликтът помежду им е резултат от [[Борба за Инвеститура|Борбата за Инвеститура]] през [[11 век]], която представлява борбата за въвеждане в сан [[епископ]] (''инвеститур'' е символичния предмет, който утвърждава въвеждането в сан).


== Етимология ==
През 12-13век в Италия занаятчийството започва да се развива, а [[феодализъм|феодалните]] отношения постепенно замират. Гибелините са поддръжници на светските ценности и на идеята обединението на разпокъсана Италия да се извърши под ръководството на немския крал (който е начело на Свещената римска империя). Гвелфите клонят към църковните ценности и възможността за обединение на Италия около папската власт.

''Гвелф'' (по италиански образец произнасяно понякога и като ''гуелф'' ) е вероятно [[италиански език|италианизирана]] форма на Велф (Welf), фамилията на херцози на [[Саксония]] и [[Бавария]]. Името ''гибелини'' идва по всяка вероятност от Вайблинген (Waiblingen), замъкът на рода Хохенщауфен.

== История ==

През 12-13век в [[Италия]] занаятчийството започва да се развива, а [[феодализъм|феодалните]] отношения постепенно замират. Гибелините са поддръжници на светските ценности и на идеята обединението на разпокъсана Италия да се извърши под ръководството на немския крал (който е начело на Свещената римска империя). Гвелфите клонят към църковните ценности и възможността за обединение на Италия около папската власт.


Повечето гвелфи произхождат от богати търговски фамилии, докато гибелините са се замогнали предимно от селско стопанство. Градовете на гвелфите са в райони, където има заплаха от увеличаване на влиянието на императора, докато градовете на гибелините са там, където има непосредствена заплаха от налагане на властта на папата. Гибелинските градове са по-малките, например [[Сиена]] (гибелини), за разлика от [[Флоренция]] (гвелфи) (Сиена и Флоренция се сблъскват в [[Битка при Монтаперти|битката при Монтаперти]] през [[1260]] г.).
Повечето гвелфи произхождат от богати търговски фамилии, докато гибелините са се замогнали предимно от селско стопанство. Градовете на гвелфите са в райони, където има заплаха от увеличаване на влиянието на императора, докато градовете на гибелините са там, където има непосредствена заплаха от налагане на властта на папата. Гибелинските градове са по-малките, например [[Сиена]] (гибелини), за разлика от [[Флоренция]] (гвелфи) (Сиена и Флоренция се сблъскват в [[Битка при Монтаперти|битката при Монтаперти]] през [[1260]] г.).


След като гвелфите окончателно побеждават гибелините през [[1289]] г. в [[Битка при Кампалдино|битката при Кампалдино]] и [[Капрона]], те започват да се бият помежду си. През [[1300]] г. във Флоренция гвелфите се разделят на две - черни и бели. Черните продължават да поддържат папската институция, докато белите се насочват към [[монархия]]та и се противопоставят на папа [[Бонифаций VIII]].
''Гвелф'' (по италиански образец произнасяно понякога и като ''гуелф'' ) е вероятно [[италиански език|италианизирана]] форма на Велф (Welf), фамилията на херцози на Саксония и Бавария. Името ''гибелини'' идва по всяка вероятност от Вайблинген (Waiblingen), замъкът на рода Хохенщауфен.

[[Данте Алигиери]] е сред поддръжниците на белите гвелфи (автор е на произведението „За монархията“) и през [[1302]] г. е прокуден от [[Флоренция]], когато черните гвелфи вземат контрола над града.


== Виж още ==
След като гвелфите окончателно побеждават гибелините през [[1289]] г. в [[Битка при Кампалдино|битката при Кампалдино]] и [[Капрона]], те започват да се бият помежду си. През [[1300]] г. във Флоренция гвелфите се разделят на две - черни и бели. Черните продължават да поддържат папската институция, докато белите се насочват към [[монархия]]та и се противопоставят на папа [[Бонифаций VIII]]. [[Данте Алигиери]] е сред поддръжниците на белите гвелфи (автор е на произведението „За монархията“) и през [[1302]] г. е прокуден от [[Флоренция]], когато черните гвелфи вземат контрола над града.
* [[Данте Алигиери]]


===Външни препратки===
==Външни препратки==
* [http://www.encyclopedia.com/html/G/GuelphsN1.asp Гвелфи и гибелини; Encyclopedia.com]
* {{en икона}} [http://www.encyclopedia.com/html/G/GuelphsN1.asp Гвелфи и гибелини; Encyclopedia.com]
* [http://www.newadvent.org/cathen/07056c.htm Католоческа енциклопедия Гвелфи и Гибелини]
* {{en икона}} [http://www.newadvent.org/cathen/07056c.htm Католоческа енциклопедия Гвелфи и Гибелини]


[[Категория:История на римокатолицизма]]
[[Категория:История на римокатолицизма]]

Версия от 09:49, 15 януари 2008

Гвелфите и гибелини (на италиански guelfi e ghibellini) са фракции, поддържащи съответно папата и Свещената римска империя в Централна и Северна Италия през 12 и 13 век. Конфликтът помежду им е резултат от Борбата за Инвеститура през 11 век, която представлява борбата за въвеждане в сан епископ (инвеститур е символичния предмет, който утвърждава въвеждането в сан).

Етимология

Гвелф (по италиански образец произнасяно понякога и като гуелф ) е вероятно италианизирана форма на Велф (Welf), фамилията на херцози на Саксония и Бавария. Името гибелини идва по всяка вероятност от Вайблинген (Waiblingen), замъкът на рода Хохенщауфен.

История

През 12-13век в Италия занаятчийството започва да се развива, а феодалните отношения постепенно замират. Гибелините са поддръжници на светските ценности и на идеята обединението на разпокъсана Италия да се извърши под ръководството на немския крал (който е начело на Свещената римска империя). Гвелфите клонят към църковните ценности и възможността за обединение на Италия около папската власт.

Повечето гвелфи произхождат от богати търговски фамилии, докато гибелините са се замогнали предимно от селско стопанство. Градовете на гвелфите са в райони, където има заплаха от увеличаване на влиянието на императора, докато градовете на гибелините са там, където има непосредствена заплаха от налагане на властта на папата. Гибелинските градове са по-малките, например Сиена (гибелини), за разлика от Флоренция (гвелфи) (Сиена и Флоренция се сблъскват в битката при Монтаперти през 1260 г.).

След като гвелфите окончателно побеждават гибелините през 1289 г. в битката при Кампалдино и Капрона, те започват да се бият помежду си. През 1300 г. във Флоренция гвелфите се разделят на две - черни и бели. Черните продължават да поддържат папската институция, докато белите се насочват към монархията и се противопоставят на папа Бонифаций VIII.

Данте Алигиери е сред поддръжниците на белите гвелфи (автор е на произведението „За монархията“) и през 1302 г. е прокуден от Флоренция, когато черните гвелфи вземат контрола над града.

Виж още

Външни препратки