Валери Божинов: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Сити
Ред 13: Ред 13:


Валери Божинов бил открит на 14 годишна възраст от спортния директор на [[Лече]] [[Панталео Корвино]] докато се състезавал в Пиета Хотспърс. Трансферната сума, която [[Лече]] трябвало да заплати на малтийския клуб, била само 15 000 евро.
Валери Божинов бил открит на 14 годишна възраст от спортния директор на [[Лече]] [[Панталео Корвино]] докато се състезавал в Пиета Хотспърс. Трансферната сума, която [[Лече]] трябвало да заплати на малтийския клуб, била само 15 000 евро.
През 2007 година се сдобива със син от певицата Алисия.
Роден секс символ.


== Кариера ==
== Кариера ==

Версия от 19:59, 19 януари 2008

Валери Божинов
български футболист
Роден
Активен периодот 2002 г.
Валери Божинов в Общомедия

Валери Божинов е Български футболен нападател. Към настоящем той е играч на английския клуб „Манчестър сити“, а преди това е играл за италианските Фиорентина, Лече и Ювентус. Има 19 мача за националния отбор по футбол на България, в който е отбелязва три гола. Божинов държи и рекорда за трансферна продажба на български спортист след преминаването му от Лече във Фиорентина на 31 януари 2005 г. за сумата от 13 млн. евро. Дебютира за националния отбор на Европейското първенство в Португалия през 2004 срещу тима на Италия. Първия си гол за „А“ отбора вкарва на 11 август 2004 срещу Ейре. Валери Божинов все още държи рекорда за най-млад чуждестранен футболист, играл в Серия А, след като едва 15-годишен влиза като резерва за тима на „Лече“ при домакинството на „Ювентус“, което тима му губи с 0:3. През 2006 г. играе в Ювентус след размяна с Адриан Муту, който бе взет от "Фиорентина". Дебютът му за старата госпожа бе за Купата на Италия срещу Наполи. През 2007 г. преминава в Манчестър Сити за 4.1 млн. паунда.

Биография

Роден в Горна Оряховица, Божинов се мести в Малта на 12 годишна възраст с неговата майка Пепа, бивша национална баскетболистка и неговия втори баща Сашо Ангелов, който е играл за националния отбор по футбол през 90-те.

Валери Божинов бил открит на 14 годишна възраст от спортния директор на Лече Панталео Корвино докато се състезавал в Пиета Хотспърс. Трансферната сума, която Лече трябвало да заплати на малтийския клуб, била само 15 000 евро. През 2007 година се сдобива със син от певицата Алисия. Роден секс символ.

Кариера

Обещаващият младеж дебютира за италианския Лече на 22 Януари 2002 на 15 годишна възраст, което го прави най-младия чуждестранен състезател появил се в игра в калчото.

Божинов загатва за таланта си под ръководството на треньора Зденек Земан, вкарвайки 16 гола. На 18 години той преминава във Фиорентина за сумата от 13 млн. евро. Интересното е, че човекът, който отправил офертата за Валери, е същият който го открил - Панталео Корвино. Така Валери Божинов бил забелязан и считан за един от най-талантливите нападатели в света.

През юли 2006 преминава под наем в италианския гранд Ювентус, като част от сделката за преминаването на Адриан Муту във Фиорентина. В разгара на сезон 2006/2007, талантливия български футболист не успява да се наложи в изхвърления в Серия Б торинския гранд и след края на сезона е върнат на Фиорентина, от където е продаден на Манчестър Сити за 4.1 милиона паунда.

Външни препратки