Екологична ниша: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
JAnDbot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: ca:Nínxol ecològic
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Екологична ниша''' е мястото, което [[популация]]та на даден вид заема в [[биоценоза]]та. Тя зависи от приспособеността на популацията към [[абиотичен фактор|абиотичните фактори]] на средата и от сложните ѝ биотични взаимоотношения с популациите на дугите организми.
'''Екологична ниша''' е мястото, което [[популация]]та на даден вид заема в [[биоценоза]]та и функцията,която тя изпълнява в нея. Тя зависи от приспособеността на популацията към [[абиотичен фактор|абиотичните фактори]] на средата и от сложните ѝ биотични взаимоотношения с популациите на дугите организми.


Обособяването на екологични ниши е начин за намаляване на конкуренцията, което увеличава възможностите на популацията за адаптиране в рамките на биоценозата.
Обособяването на екологични ниши е начин за намаляване на конкуренцията, което увеличава възможностите на популацията за адаптиране в рамките на биоценозата.

Версия от 08:50, 21 януари 2008

Екологична ниша е мястото, което популацията на даден вид заема в биоценозата и функцията,която тя изпълнява в нея. Тя зависи от приспособеността на популацията към абиотичните фактори на средата и от сложните ѝ биотични взаимоотношения с популациите на дугите организми.

Обособяването на екологични ниши е начин за намаляване на конкуренцията, което увеличава възможностите на популацията за адаптиране в рамките на биоценозата. Терминът Екологична ниша е въведен от Гринел за обозначаване на най-дребната еденица на разпространение на вида. Елтън подчертава, че нишата е мястото на дадения организъм в биотичната среда, в смисъла на неговите хранителни връзки. Шаблон:Био-мъниче