Амадок I: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Правописни поправки: в последствие;
м печатни грешки
Ред 9: Ред 9:
}}
}}


'''Аматок I''' – Аматок/Амадок/ Медок/ е тракйски владетел на [[одриси]]те от първата половина на [[5 век пр.н.е.]] Появата му на политическата сцена се отнася към [[407 г. пр.н.е.]] Родословието му е неизвестно. Аматок е наречен от [[Ксенофонт]] в ''„Анабазис” „Горен цар”; „сегашният цар”, „цар на одрисите”'', а [[Исократ]] го определя като ''„старият”''. По време на своето управление Аматок успява да запази стабилността и авторитета на Одриската държава; води дипломатична политика. Сече сребърни и бронзови монети в монетарницата в [[Маронея]]. Част от заслугите му са свързани с подобряването на отношенията с [[Атина]] посредством установяването на приятрелски отношения с [[Алкивиад]] и задълбочаване на сътрудничеството между двете страни.
'''Аматок I''' – Аматок/Амадок/ Медок/ е тракйски владетел на [[одриси]]те от първата половина на [[5 век пр.н.е.]]. Появата му на политическата сцена се отнася към [[407 г. пр.н.е.]]. Родословието му е неизвестно. Аматок е наречен от [[Ксенофонт]] в ''„Анабазис” „Горен цар”; „сегашният цар”, „цар на одрисите”'', а [[Исократ]] го определя като ''„старият”''. По време на своето управление Аматок успява да запази стабилността и авторитета на Одриската държава; води дипломатична политика. Сече сребърни и бронзови монети в монетарницата в [[Маронея]]. Част от заслугите му са свързани с подобряването на отношенията с [[Атина]] посредством установяването на приятелски отношения с [[Алкивиад]] и задълбочаване на сътрудничеството между двете страни.


Първоначално Аматок покровителсва сина на своя парадинаст [[Месад]] - [[Севт]], но впоследствие влиза в конфликт с него. Отношенията между двамата се изострят. Причина за това се оказва разминаването в политическите интереси и нарастналият стремеж на съупарвителя за самостоятелно управление. Аматок се опитва да наблъдава и контролира действията на Севт, но впоследствие парадинастът се оказва в основата на заговор срещу владетеля. При така създалата се обстановка Атина поставя задачата на [[Тразибул]] да нормализира отношенията между династие. Стига се до установяването на дипломатични отношения между Аматок и Тразибул. Аматок е признат за законен владетел на държават, като е признато върховенството му.
Първоначално Аматок покровителства сина на своя парадинаст [[Месад]] - [[Севт]], но впоследствие влиза в конфликт с него. Отношенията между двамата се изострят. Причина за това се оказва разминаването в политическите интереси и нарасналият стремеж на съуправителя за самостоятелно управление. Аматок се опитва да наблюдава и контролира действията на Севт, но впоследствие парадинастът се оказва в основата на заговор срещу владетеля. При така създалата се обстановка Атина поставя задачата на [[Тразибул]] да нормализира отношенията между династиите. Стига се до установяването на дипломатични отношения между Аматок и Тразибул. Аматок е признат за законен владетел на държавата, като е признато върховенството му.


[[Категория:Тракийски царе]]
[[Категория:Тракийски царе]]

Версия от 10:03, 29 януари 2008

Амадок I
цар на одрисите
Роден
Починал
Семейство
БащаСпарадок
Братя/сестриСевт I
ДецаХебризелм

Аматок I – Аматок/Амадок/ Медок/ е тракйски владетел на одрисите от първата половина на 5 век пр.н.е.. Появата му на политическата сцена се отнася към 407 г. пр.н.е.. Родословието му е неизвестно. Аматок е наречен от Ксенофонт в „Анабазис” „Горен цар”; „сегашният цар”, „цар на одрисите”, а Исократ го определя като „старият”. По време на своето управление Аматок успява да запази стабилността и авторитета на Одриската държава; води дипломатична политика. Сече сребърни и бронзови монети в монетарницата в Маронея. Част от заслугите му са свързани с подобряването на отношенията с Атина посредством установяването на приятелски отношения с Алкивиад и задълбочаване на сътрудничеството между двете страни.

Първоначално Аматок покровителства сина на своя парадинаст Месад - Севт, но впоследствие влиза в конфликт с него. Отношенията между двамата се изострят. Причина за това се оказва разминаването в политическите интереси и нарасналият стремеж на съуправителя за самостоятелно управление. Аматок се опитва да наблюдава и контролира действията на Севт, но впоследствие парадинастът се оказва в основата на заговор срещу владетеля. При така създалата се обстановка Атина поставя задачата на Тразибул да нормализира отношенията между династиите. Стига се до установяването на дипломатични отношения между Аматок и Тразибул. Аматок е признат за законен владетел на държавата, като е признато върховенството му.