Граница на Мохоровичич: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: uk:Поверхня Мохоровичича
м дребни
Ред 2: Ред 2:


==Характеристики==
==Характеристики==
Границата на Мохо е на различна дълбочина спрямо земната повърхност като варира от 20-30 км до 90-100 км на различни места. Под континенталния тип земна кора в районите на високопланинските райони достига най-високи стойности. Това се обяснява с принципа за [[изостазия]] на [[земна кора|земната кора]]. Под океанския тип земна кора има най-малки стойности като в районите на [[дълбоководен жлеб|дълбоководните жлебове]] достига 20-30 км.
Границата на Мохоровичич е на различна дълбочина спрямо земната повърхност като варира от 20-30 км до 90-100 км на различни места. Под континенталния тип земна кора в районите на високопланинските райони достига най-високи стойности. Това се обяснява с принципа за [[изостазия]] на [[земна кора|земната кора]]. Под океанския тип земна кора има най-малки стойности като в районите на [[дълбоководен жлеб|дълбоководните жлебове]] достига 20-30 км.


==Установяване==
==Установяване==
На [[9 октомври]] [[1909]] на [[Далмация|далматинското]] крайбрежие на [[Хърватска]] се усеща голямо [[земетресение]]. Сеизмичните вълни от земетресението са записани от [[сеизмограф]] и са анализирани от преподавателя по [[география]] в университета в [[Загреб]] [[Андрия Мохоровичич]]. Той установява, че [[скорост|скоростта]] на разпространение на [[напречни сеизмични вълни|напречните сеизмични вълни]] на около 60 км в дълбочина рязко променят скоростта си на разпространение като я увеличават. Това предполага навлизането им в качествено нова физична среда, която е течна и която предполага различие от строежа и свойствата на [[земна кора|земната кора]]. Това се счита за убедително доказателство за приемането на границата като разделителна линия между двете основни части на земното тяло. Границата е кръстена в чест на своя откривател.
На [[9 октомври]] [[1909]] на [[Далмация|далматинското]] крайбрежие на [[Хърватска]] се усеща голямо [[земетресение]]. Сеизмичните вълни от земетресението са записани от [[сеизмограф]] и са анализирани от преподавателя по [[география]] в университета в [[Загреб]] [[Андрия Мохоровичич]]. Той установява, че [[скорост|скоростта]] на разпространение на [[напречни сеизмични вълни|напречните сеизмични вълни]] на около 60 км в дълбочина рязко променят скоростта си на разпространение, като я увеличават. Това предполага навлизането им в качествено нова физична среда, която е [[течност|течна]] и която предполага различие от строежа и свойствата на земната кора. Това се счита за убедително доказателство за приемането на границата като разделителна линия между двете основни части на земното тяло. Границата е кръстена в чест на своя откривател.


== Вижте също ==
==Виж още==
* [[Граница на Гутенберг]]
* [[Граница на Гутенберг]]
* [[Граница на Конрад]]
* [[Граница на Конрад]]
* [[Изостазия]]
* [[Изостазия]]
* [[Астеносфера]]
* [[Астеносфера]]



[[Категория:Геоморфология]]
[[Категория:Геоморфология]]

Версия от 22:10, 30 януари 2008

Границата на Мохоровичич е линията, която разграничава слоя на земната кора от най-горната част на мантията астеносферата.

Характеристики

Границата на Мохоровичич е на различна дълбочина спрямо земната повърхност като варира от 20-30 км до 90-100 км на различни места. Под континенталния тип земна кора в районите на високопланинските райони достига най-високи стойности. Това се обяснява с принципа за изостазия на земната кора. Под океанския тип земна кора има най-малки стойности като в районите на дълбоководните жлебове достига 20-30 км.

Установяване

На 9 октомври 1909 на далматинското крайбрежие на Хърватска се усеща голямо земетресение. Сеизмичните вълни от земетресението са записани от сеизмограф и са анализирани от преподавателя по география в университета в Загреб Андрия Мохоровичич. Той установява, че скоростта на разпространение на напречните сеизмични вълни на около 60 км в дълбочина рязко променят скоростта си на разпространение, като я увеличават. Това предполага навлизането им в качествено нова физична среда, която е течна и която предполага различие от строежа и свойствата на земната кора. Това се счита за убедително доказателство за приемането на границата като разделителна линия между двете основни части на земното тяло. Границата е кръстена в чест на своя откривател.

Вижте също