Група армии „А“: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: sv:Armégrupp A
SieBot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: es:Grupo de Ejércitos A
Ред 23: Ред 23:
[[de:Heeresgruppe A]]
[[de:Heeresgruppe A]]
[[en:Army Group A]]
[[en:Army Group A]]
[[es:Grupo de Ejércitos A]]
[[et:Väegrupp A]]
[[et:Väegrupp A]]
[[fr:Groupe d'armées A]]
[[fr:Groupe d'armées A]]

Версия от 17:51, 9 февруари 2008

Армейска група A или Група армии A е име на германска група армии през Втората световна война.

Западен фронт, 1940

По време на германското нападение над Люксембург, Белгия, Холандия и Франция Армейска група A е под командването на генерал Герд фон Рунтщед и е отговорна за пробива през Ардените. Тя включва 45 дивизии, включително 7 танкова дивизия от Танкова група Клайст.

Източен фронт, 1942

През 1942 година Група армии Юг в СССР (на Източния фронт) е отделена от Група армии A и B поради лятната офанзива. На Група армии A е наредено да отидена юг, за да овладее нефтените находища в Кавказ.

Източен фронт, 1945

На 25 януари 1945 година Хитлер преименува трите групи армии. Група армии Юг става Група армии Курландия, Група армии Център става Група армии Юг, а Група армии A става Група армии Център.


Източници

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Army Group A в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Моля, добавете oldid номера на версията, от която е направен преводът!

Шаблон:Трети райх-мъниче