Майордом: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
 
м формат, кат, меп
Ред 1: Ред 1:
Главният майордом отговарял за кралския дворец.Всеки майордом управлявал някаква територия от кралството с разрешението на краля,който им дава известни права.Впоследствие властта им постепенно се увеличава и на практика властта преминава в техни ръце, а кралят управлява само фиктивно-короната е в него,а властта е в майордомите.
'''Майордом''' (от [[латински език|латински]] ''maior domus'') е ранносредновековна [[титла]] и длъжност, използвана главно в държавата на [[франки]]те. Той отговаря за кралския дворец, като управлява и някаква територия от кралството с разрешението на [[крал]]я. Впоследствие властта на майордомите постепенно се увеличава и на практика властта преминава в техни ръце, а кралят управлява само фиктивно - короната е в него, а властта е в майордомите.

{{мъниче}}

[[Категория:Титли]]

[[de:Hausmeier]]
[[en:Mayor of the Palace]]
[[fr:Maire du palais]]
[[nl:Hofmeier]]
[[pl:Majordom]]
[[sv:maior domus]]

Версия от 09:36, 28 февруари 2005

Майордом (от латински maior domus) е ранносредновековна титла и длъжност, използвана главно в държавата на франките. Той отговаря за кралския дворец, като управлява и някаква територия от кралството с разрешението на краля. Впоследствие властта на майордомите постепенно се увеличава и на практика властта преминава в техни ръце, а кралят управлява само фиктивно - короната е в него, а властта е в майордомите.