Свами Ниранджанананда: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Свами Ниранджанананда
 
м биоинфо
Ред 1: Ред 1:
{{Биография инфо
| име = Свами Ниранджанананда
| портрет =
| описание = индийски гуру
| роден-дата = [[14 февруари]] [[1960]]
| роден-място = [[Раджнандгаон]], [[Индия]]
| починал-дата =
| починал-място =
}}

'''Свами Ниранджанананда Сарасвати''' (роден на [[14 февруари]] [[1960]] г. в Раджнандгаон, [[Мадхия Прадеш]], [[Индия]]) е индийски гуру, наследник на [[Свами Сатянанда]].
'''Свами Ниранджанананда Сарасвати''' (роден на [[14 февруари]] [[1960]] г. в Раджнандгаон, [[Мадхия Прадеш]], [[Индия]]) е индийски гуру, наследник на [[Свами Сатянанда]].



Версия от 14:55, 7 март 2008

Свами Ниранджанананда
индийски гуру
Роден

Религияиндуизъм

Свами Ниранджанананда Сарасвати (роден на 14 февруари 1960 г. в Раджнандгаон, Мадхия Прадеш, Индия) е индийски гуру, наследник на Свами Сатянанда.

Свами Ниранджанананда е считан от своя гуру и от своите последователи за йогин по рождение. Той започва обучението си в Бихарската школа по йога на четиригодишна възраст. През 1970 г. е посветен от своя гуру в монашеския орден основан от Шанкара дасанами сампрадая. През 1971 г. прави обиколка на Европа, Австралия, Северна и Южна Америка, където основава йога центрове и ашрами. Това преживяване му дава дълбоко разбирене за западното общество и светоглед. През 1983 г. се завръща в Индия и е назначен за ръководител на Бихарската школа по йога. През следващите единайсет години води дейностите на школата и на Фондацията за изследвания на йога, основана от Сатянанда.

През 1990 г. е посветен като парамахамса санясин (монах от висш ранг), а през 1993 г. е избран за наследник на Парамахамса Сатянанда. През 1993 г. организира Световна йога конвенция, а през 1994 г. основава първия в света университет по йога, Бихар Йога Бхарати в Мунгир, Бихар. През 1995 г. основава Бал Йога Митра Мандал, движение за популяризиране на йога сред децата. Свами Ниранджанананда е автор на около двайсет книги за йога, тантра и веданта. В своето учение той съчетава мистичната традиция на индуизма с постиженията на съвременната наука.

Свами Ниранджананда ще посети България през май 2008 г. [1]

Бележки

Външни връзки