Европейска служба за борба с измамите: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
Ред 8: Ред 8:


==Външни препратки==
==Външни препратки==
* [http://ec.europa.eu/anti_fraud/index_en.html Уебстраница на ОЛАФ] (на английски)
* [http://ec.europa.eu/anti_fraud/index_en.html Официална уебстраница] (на английски)
* [http://www.youtube.com/watch?v=pqtfReAwfyk&feature=PlayList&p=076DFAC291E71024&index=10 Образователен филм за ОЛАФ] в [[YouTube]] (на английски)
* [http://www.youtube.com/watch?v=pqtfReAwfyk&feature=PlayList&p=076DFAC291E71024&index=10 Образователен филм за ОЛАФ] в [[YouTube]] (на английски)



Версия от 19:25, 7 март 2008

ОЛАФ (френски акроним на: Office Européen de Lutte Anti-Fraude - Европейска служба за бора с измамите) е комисия натоварена от Европейския съюз (ЕС) със защитата на финансовите интереси на Европейския съюз. Нейната задача е борба с измами засягащи бюджета на ЕС, корупцията, както и други нередовни дейности, включително лоша администрация в Европейските институции, по отговорен, прозрачен и ефективен начин.

ОЛАФ осъществява дейността си чрез провеждане на вътрешни и външни разследвания, при пълна независимост. Също така, с нейна помощ се осъществява сътрудничество между отговорните власти в страните-членки, с което координира тяхната дейност. ОЛАФ осигурява страните-членки с необходимата подкрепа и технически познания, за да им помогне в борбата против измамите. Комисията е част от стратегията на Европейския съюз за борба с измамите и предприема необходимите стъпки за укрепване на съответното законодателство.

ОЛАФ е административен изследователски орган. Тя няма съдебни или дисциплинарни функции и не може да принуди държавните обвинители да предприемат действия.

ОЛАФ е създадена през 1999, по инициатива на Европейския парламент и е наследник на УКЛАФ (UCLAF, Unité de coordination de lutte anti-fraude).

Външни препратки