Цел: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Prinzesa (беседа | приноси)
Prinzesa (беседа | приноси)
Ред 1: Ред 1:
== '''Мисия и цели на [проекта http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82]''' ==
== '''Мисия и цели на проекта[http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82]''' ==





Версия от 13:09, 21 март 2008

Мисия и цели на проекта[1]

Целта представлява идеалния резултат,желаното състояние, за което постигане се предприемата определени действия. Мисията на проекта представлява генералната цел на проекта. Благодарение на мисията се формулират целите и стратегиите на различните организационни нива.

Видове цели:

Доходност- свързани с реализираната печалба за година период. Пазарни- свързани с насоченост на продукта. Ресурсни- финанси, материални, чов. Ресурси. Иновационни- свързани с разработката на нови технологии. Социална отговорност- влиянието на фирмата върху соц.общество Екологични Производителност на труда Взаимодействие между целите на компанията и целите на проекта. Целите на компанията включват: висока производителност, ръст, стабилност и др., а целите на проекта включват; време- работи, доставки, стойност, експлоатация

Иницииране на проекта- анализ на проектопригодността. Времево, съдържателно и социално разграничаване на проекта.

Анализа на проектогодността служи като помощ при вземане на решения дали един проблем може да се реши с методите на проектен мениджмънт. Анализа се прави с цел да бъде показана комплексността на една задача и за аргументиране пред възложителя. Анализа се прави само в екип по критериите: комплексност на проблема, иновативност, риск, стратегическо значение. Времевото разграничаване на проекта представлява дефиниране на момента за началото и края на проекта, създава яснота относно времето и начина за стартиране и приключване на проекта и се прави аналичично, в екип, при работна среща в началото.Съдържателното разграничаване на проекта е с цел дефиниране на цели и не цели, предстоящите основни задачи. То служи като основа за прегови/ споразумения с възложителя, изясняват се взмаимните връзки с други проекти,стратегии,дейности. Социалното разграничаване е окончателното определяне на ролите за възложител, ръководител на проекта, участници в проектния екип, посочване на взаимните връзки и точките на пресичане.

От лекции по "Проектна организация и управление" на Проф. Д-р. Сн. Овчарова