Робърт Блох: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Бот: в/във с/със
м Робот Добавяне: fi:Robert Bloch
Ред 25: Ред 25:
[[en:Robert Bloch]]
[[en:Robert Bloch]]
[[es:Robert Bloch]]
[[es:Robert Bloch]]
[[fi:Robert Bloch]]
[[fr:Robert Bloch]]
[[fr:Robert Bloch]]
[[it:Robert Bloch]]
[[it:Robert Bloch]]

Версия от 20:01, 23 март 2008

Робърт Блох
американски писател
Роден
Починал
ПогребанЛос Анджелис, САЩ

Активен периодот 1934 г.
НаградиНаграда „Хюго“ за най-добър разказ (1959)
Световна награда за фентъзи за цялостен принос (1975)
Семейство

Уебсайт
Робърт Блох в Общомедия

Робърт Албърт Блох (на английски, фамилията на немски Robert Albert Bloch) е американски писател на научна фантастика. Роден е в Чикаго, щат Илиноис и като малък е почитател на творчеството на Хауърд Лъвкрафт. Той водел лична кореспонденция с Лъвкрафт. Първият разказ на Блох - "Lilies" излиза през 1934 г. на страниците на полупрофесионалното списание "Marvel Tales". През следващите 10 години тоя пише усилено кратки произведения, които публикува в различни списания. Произведенията му от този период са основно разкази на ужаса и фентъзи. Някои от тези разкази са написани в съавторство с Хенри Катнер. Първата книга на Блох е издадена през 1945 г. във Великобритания. Още същата година издателство "Arkham House" издава голям сборник с разказите му под заглавието "The Opener of the Way".

През 1950-те години Блох продължава да пише и публикува разкази. Неговият разказ "That Hell-Bound Train", който е публикуван през 1958 г. получава награда Хюго. Неговият първи роман - "This Crowded Earth" излиза през 1958 г. Вторият му роман - "Psycho" (1959) става основа на едноименния филм на Алфред Хичкок. През 1960-те и 1970-те Робърт Блох си сътрудничи с Холивуд и за този период взима участие като сценарист в над 15 филма. В края на 1970-те години той се завръща към жанра в който е пишел в началото на кариерата си като започва да пише романи на ужасите.

През 1975 г. получава наградата "World Fantasy Award" за особен принос фантастиката. Той е четирикратен носител на премията на Брем Сток. За голямото си творчество в областта на фантастиката е награден с награда Хюго.

През август 1994 г. Блох публикува своя собствен некролог и месец по-късно умира от рак в Лос Анжелис.