Стеаринова киселина: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Bgbot (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Стеариновата киселина''', наричана още откаденоична киселина, е една от многото полезни наситени мастни киселини, които идват от животински и растителни мазнини и масла. Химичната й формула е CH<sub>3</sub>(CH<sub>2</sub>)<sub>16</sub>COOH.
'''Стеариновата киселина''', наричана още откаденоична киселина, е една от многото полезни наситени мастни киселини, които идват от животински и растителни мазнини и масла. Химичната й формула е CH<sub>3</sub>(CH<sub>2</sub>)<sub>16</sub>COOH. [[Картинка:stearicacid.png|right]]


== Етимология ==
== Етимология ==

Версия от 15:03, 24 април 2005

Стеариновата киселина, наричана още откаденоична киселина, е една от многото полезни наситени мастни киселини, които идват от животински и растителни мазнини и масла. Химичната й формула е CH3(CH2)16COOH.

Етимология

Името й идва от гръцката дума στέαρ (стеар), която означава тлъстина.

Получаване и употреба

Стеариновата киселина се получава след като животинската мазнина се подлага на действието на водата при високо налягане и температура. Тя може да се получи и при хидриране на растителни масла. Стеариновата киселина се използва като съставна част на свещи, сапуни и козметични средства, както и за омекотяване на гуми.

Физични свойства

Вижте още