Цифрова фотография: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
без текст, копиран от http://photo-paradise.info/content/view/12/lang,bg/
това пък беше частично копирано от http://www.computers.bg/statia.php?mysid=549&t=51
Ред 3: Ред 3:
[[мобилен телефон|Мобилните телефони]] вече също могат да правят цифрови снимки и видео.
[[мобилен телефон|Мобилните телефони]] вече също могат да правят цифрови снимки и видео.


==Цифров фотоапарат==
Цифровият фотоапарат е устройство, чиито снимачен процес е основан на цифровата фотография.
===Категории цифрови фотоапарати===
Цифровите фотоапарати могат да бъдат разделени на са следните категории: компактни (compact), миниатюрни (ultra-compact), с възможност за огромно приближаване (superzoom), любителски (enthusiast) и висококачествени дигитални SLR апарати (D-SLR).


====Компактни====
====Миниатюрни====
Достатъчно малки, че да се поберат върху [[длан]]та ви. В този клас се предлагат всякакви вариации, от свръхопростени като функционалност модели, до “бижута” с големи възможности, скрити в миниатюрната кутия. Тук рядко се обръща голямо внимание на [[скорост]]та и качеството на изображението, дори и параметрите по документация да са зашеметяващи.

====Любителски====
Принципно се набляга на висококачествените [[елемент]]и, в резултат на което те са по-[[обем]]исти и на външен вид напомнят на професионалните апарати от най-висок клас. По правило те предлагат множество опции, режими на работа, по-добра оптика, [[CCD матрица]], филтри и функции. Някои дигитални камери от любителския клас дори могат да бъдат използвани и за професионална дейност заради поддръжката на по-висока [[резолюция]]. Тук опции като мощно оптично увеличение, хистограми, контрол на продължителността на експониране, висока резолюция и ръчен контрол на нивото на бялото са налице по подразбиране. Въпросните фотоапарати са удачен избор за любителите фотографи, които не могат да си позволяват скъп D-SLR фотоапарат, но в същото време търсят бърза [[скорост]] на заснемане, високо качество, резолюция и, естествено, възможност за прецизен контрол при работата, достъпни при най-скъпите D-SLR модели.

====Суперувеличаващи====

===Обектив===
Обективът в цифровата фотография е вторият фактор, от който зависи качеството на изображенията. Неговата важност е толкова голяма, колкото и на разделителната способност.

===Аксесоари===


==Виж също==
==Виж също==

Версия от 15:58, 17 април 2008

Цифровата фотография ( дигитална фотография) се осъществява със цифрови фотоапарати, и за разлика от класическата, основана на фотохимични реакции фотография, използва електронни сензори за да записва изображения, използвайки разбираем от машините двоичен код. Това улеснява съхраняването и редактирането на снимките на персонален компютър.

Мобилните телефони вече също могат да правят цифрови снимки и видео.


Виж също