Дейвид Лейн: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: be-x-old:Дэвід Лэйн
Редакция без резюме
Ред 27: Ред 27:
[[de:David Eden Lane]]
[[de:David Eden Lane]]
[[en:David Lane (white nationalist)]]
[[en:David Lane (white nationalist)]]
[[es:David Lane]]
[[he:דיוויד ליין]]
[[he:דיוויד ליין]]
[[lt:David Lane]]
[[lt:David Lane]]

Версия от 09:43, 27 април 2008

Дейвид Лейн
David Lane
американски неонацист
David Lane.JPG

Роден
Починал

Дейвид Идън Лейн (Шаблон:Lang-en) е лидер и създател на организацията на т.нар. „бели националисти“ в САЩ.

Ражда се в семейството на алкохолик, който напуска него, брат му и двете му сестри през 1942 година. Първо членува в обществото на Джон Бърч, а през 1979 г. става основател на денвърското звено на Ку клукс клан. През 1981 г. става отговорник на организацията „Арийски нации“ за целия щат Колорадо. На 22 септември 1983 г. Дейвид Лейн, Робърт Матюс и още седмина полагат основите на „Реда“ (The Order), братство, което си поставя за цел „да избави своите хора от евреите и да се бори до пълна победа на арийската раса“. През последвалите години „Редът“ се посвещава на въоръжени грабежи (откраднати са 4.1 милиона долара), поставяне на бомби, подправяне на пари, организиране на подобия на военни лагери и подобни. Сред престъпленията им има и две убийства.

Лейн е автор на популярния сред неонацистите лозунг „14-те думи“: «We must secure the existence of our people and a future for white children» („Трябва да обезпечим съществуването на нашите хора и бъдеще за белите деца“), както и на „88-те наставления“ (личните му схващания за естествените закони и бялата раса).

Лейн е заловен и осъден на общо 190 години лишаване от свобода за рекет, заговор срещу правителството и тежко нарушаване на гражданските права на радиоводещия Алън Бърг, многократно заплашван от „Реда“ заради изразените в ефир мнения и убит с 13 изстрела на 18 юни 1984 година. Лейн почива в затвора.