Хрущял: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
шаблон микромъниче, формат, категория
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Хрущялът''' ({{lang-la|Cartilago, -inis}}) e подвид [[съединителна тъкан]], която покрива [[става|ставните]] повърхности на [[кост]]ите, и придава твърдоеластична [[консистенция]] на някои [[орган]]и, където е биологично нецелесъобразно да се развиват [[кост]]и - [[нос]], [[ухо]], [[трахея]] и други.
{{микромъниче}}


За разлика от повечето тъкани, в хрущялите не проникват [[кръвоносен съд|кръвоносни съдове]]. Те достигат само до повърхността на хрущяла, където [[кръв]]та отдава необходимите за изранването на хрущяла вещества и приема ненужните [[метаболизъм|метаболитни]] продукти. Всички те се транспортират от повърхността до [[клетка|клетките]] на хрущяла чрез [[дифузия]].
'''Хрущялът''' (''Cartilago'') е [[съединителна тъкан]], която се характеризира с плътна консистенция и липса на [[кръвоносен съд|кръвоносни съдове]].

{{анатомия-мъниче}}


[[Категория:Тъкани]]
[[Категория:Тъкани]]

Версия от 08:14, 5 май 2008

Хрущялът (Шаблон:Lang-la) e подвид съединителна тъкан, която покрива ставните повърхности на костите, и придава твърдоеластична консистенция на някои органи, където е биологично нецелесъобразно да се развиват кости - нос, ухо, трахея и други.

За разлика от повечето тъкани, в хрущялите не проникват кръвоносни съдове. Те достигат само до повърхността на хрущяла, където кръвта отдава необходимите за изранването на хрущяла вещества и приема ненужните метаболитни продукти. Всички те се транспортират от повърхността до клетките на хрущяла чрез дифузия.

Шаблон:Анатомия-мъниче