Оксидоредуктаза: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
мРедакция без резюме
Ред 41: Ред 41:
*'''[[:Категория:EC 1.97]]''': Други оксидоредуктази
*'''[[:Категория:EC 1.97]]''': Други оксидоредуктази


[[Категория:Ензим|Оксидоредуктаза]]
[[Категория:Биохимични вещества|Оксидоредуктаза]]

Версия от 16:18, 17 юни 2005

Оксидоредуктазите са клас ензими, които катализират окислително-редукционни процеси. Окисляващият се субстрат се явява донор на водородни атоми или електрони, докато редуциращото се съединение е съответния акцептор. Така например в реакцията:

А- + Б → А + Б-

Съединението „А“ е окислител (донор на електрони или водородни атоми), докато Б е редуктор (акцептор на електроните или водородните атоми).

Ензим от тази група, представлява глутатионпероксидазата (EC 1.11.1.9), катализиращ следната реакция:

2Глутатион-SH + H2O2 → Глутатион-SS-Глутатион + 2H2O

В случая глутатиона е субстрата, които се окислява и следователно е редуктор, докато окислителя е водороден пероксид, които се редуцира (приема водородни атоми).

Номенклатура

Систематичното име на тази група ензимите се формира от последователността „донор:акцептор оксидоредуктаза“. По-общото име, което се препоръчва за употреба където е възможно е „донор:дехидрогеназа“;допълнителна алтеранатива може да бъде и „акцептор редуктаза“ Думата „донор:оксидаза“ се използва, само когато като акцептор служи молекулен кислород.

Класификация

Оксидоредуктазите се класифицират като EC 1 според ензимната номенклатура на IUBMB. Съответно се подразделят на 22 подкласа в зависимост от специфичността си към донорната или акцепторната молекула.