Бутало: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
SieBot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: ro:Piston
TXiKiBoT (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: az:Porşen
Ред 12: Ред 12:
[[Категория:Машинно инженерство]]
[[Категория:Машинно инженерство]]


[[az:Porşen]]
[[ca:Pistó]]
[[ca:Pistó]]
[[cs:Píst]]
[[cs:Píst]]

Версия от 21:50, 19 май 2008

Бутало е машинен елемент, представляващ цилиндрично тяло, движещо се в цилиндричен отвор - цилиндър, като хлабината между тях е уплътнена чрез уплътнителни елементи, разположени върху буталото. Плунжер е подобен машинен елемент, но е напълно гладък, а уплътнителните елементи са разположени в цилиндъра.

Разновидности

Буталата за двигатели с вътрешно горене сe изработват от алуминиеви сплави или от чугун. Буталата биват цели (имат малка маса, предназначени са за бързооборотни и среднооборотни двигатели) и съставни (с голяма маса, предназначени са бавнооборотни двигатели). Целите бутала се леят от алуминиеви сплави или чугун, а съставните се изработват от чугунена пола (цилиндричната направляваща част) и чело от термоустойчиви легирани стомани, свързани помежду си. Превръща получената енергия от изгорелите газове във възвратно-постъпателно движение. Двитателите с вътрешно горене

Буталата на медицинските спринцовки за еднократна употреба най-често се изработват от пластмаса. Спринцовките за многократна употреба са със стоманени бутала.

Готварските щприцове имат дървени, рядко пластмасови бутала.