Концептуален албум: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
JAnDbot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: uk:Концептуальний альбом
м Робот Добавяне: sr:Концептуални албум
Ред 30: Ред 30:
[[simple:Concept album]]
[[simple:Concept album]]
[[sl:Konceptualna plošča]]
[[sl:Konceptualna plošča]]
[[sr:Концептуални албум]]
[[sv:Konceptalbum]]
[[sv:Konceptalbum]]
[[uk:Концептуальний альбом]]
[[uk:Концептуальний альбом]]

Версия от 01:54, 1 юни 2008

Концептуален албум е определение за музикалено произведение, чиито отделни песни и/или композиции са обединени от общ сюжет или тема, инструмент, разказ или повествование.

Отличителни особености

Албум, които се представя за „концептуален“ има следните особености:

  • Текстовете на концептуалните албуми често са наситени с по-дълбок философски и психологически смисъл, отиват отвъд обичайното за поп-музиката разбиране като за „лесни думи за пеене“ и нерядко имат своя поетична стойност.
  • Музиката в концептуалните албуми се доближава до структурата на класическите произведения, съдържа контрастни дялове, използват се разнообразни инструменти.

Примери

Обикновено в изкуството на 20 и 21 век концептуални албуми се създават в стилове като прогресив рок, прогресив метъл или хеви метъл. Образци за концептуални албуми в световната музика са монументални произведения като „The wall“ на Pink Floyd, „The Lamb Lies Down on Broadway“ на Genesis, „Misplaced Childhood“ на Marillion, „Streets“ на Savatage, „Operation: Mindcrime“ на Queensrÿche, „Seventh Son of a Seventh Son“ на Iron Maiden, „Tommy“ на The Who, „Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory“ на Dream Theater или „Nightfall in the Middle-Earth“ на Blind Guardian, а в българската рок музика — „Лично!“ на Ер малък.