Кефал: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Премахнати редакции на 78.108.248.33 (б.), към версия на Berg
меп
Ред 15: Ред 15:
{{Таксо научно наименование |Mugil cephalus}}
{{Таксо научно наименование |Mugil cephalus}}
{{Таксо край}}
{{Таксо край}}
'''Морски кефал''' ( [[латински]] - ''Mugil cephalus'' ) е риба от семейството на кефаловите риби, които се отличават с голяма глава, едри, хармонично подредени люспи, е представено в [[Черно море]] от един род с четири вида. Рибите – [[морски кефал]], [[тънкоуст кефал]], [[илария]] и [[платерина]], са топлолюбиви, с изразен спад на активността през зимата. Понасят големи колебания в солеността на водата, поради което през [[лятото]] масово навлизат в устията на вливащите се в морето [[реки]] за охранване. Размножават се обаче в открито море. Най-голямата риба от тях е морският кефал. Достига до 65 [[см]] на дължина и тегло от 4–5 [[кг]], но понякога и до 1 [[метър]] и 5–7 [[кг]]. Тялото му е странично сплескано, а към главата сплескването е отгоре и отдолу. Това придава леко змийски изглед на главата на рибата. Люспите са сребристи и едри, като покриват главата и хрилните капаци. Очите са големи. Стадна риба, която мигрира на големи пространства.
'''Морският кефал''' ([[латински]]: ''Mugil cephalus'') е риба от семейството на кефаловите риби, които се отличават с голяма глава, едри, хармонично подредени люспи, представена в [[Черно море]] от 1 род с 4 вида.
Рибите – [[морски кефал]], [[тънкоуст кефал]], [[илария]] и [[платерина]], са топлолюбиви, с изразен спад на активността през зимата. Понасят големи колебания в солеността на водата, поради което през [[лятото]] масово навлизат в устията на вливащите се в морето [[реки]] за охранване. Размножават се обаче в открито море.
Най-голямата риба от тях е морският кефал. Достига до 65 [[см]] на дължина и тегло от 4–5 [[кг]], но понякога и до 1 [[метър]] и 5–7 [[кг]]. Тялото му е странично сплескано,а към главата сплескването е отгоре и отдолу. Това придава леко змийски изглед на главата на рибата. Люспите са сребристи и едри, като покриват главата и хрилните капаци. Очите са големи. Стадна риба, която мигрира на големи пространства.


[[Категория:Риби]]
{{животни-мъниче}}
{{животни-мъниче}}

[[Категория:Риби]]

[[co:Muzaru]]
[[en:Flathead mullet]]
[[es:Mugil cephalus]]
[[fr:Mulet (poisson)]]
[[it:Mugil cephalus]]
[[ja:ボラ]]
[[ko:숭어]]
[[lt:Didžiagalvė kefalė]]
[[nap:Mugil cephalus]]
[[pl:Mugil cefal]]
[[ru:Кефаль-лобан]]
[[scn:Cìfalu]]
[[tr:Dubar]]
[[zh:鯔魚]]
[[zh-min-nan:O͘-á-hî]]

Версия от 15:05, 1 юни 2008

за Речен кефал виж - Речен кефал

Шаблон:Таксо начало животно

       Шаблон:Таксо класификация начало
       Шаблон:Таксо царство
       Шаблон:Таксо тип
       Шаблон:Таксо клас
       Шаблон:Таксо разред
       Шаблон:Таксо семейство
       Шаблон:Таксо род
       Шаблон:Таксо вид
   Шаблон:Таксо класификация край
   Шаблон:Таксо научно наименование

Шаблон:Таксо край Морският кефал (латински: Mugil cephalus) е риба от семейството на кефаловите риби, които се отличават с голяма глава, едри, хармонично подредени люспи, представена в Черно море от 1 род с 4 вида.

Рибите – морски кефал, тънкоуст кефал, илария и платерина, са топлолюбиви, с изразен спад на активността през зимата. Понасят големи колебания в солеността на водата, поради което през лятото масово навлизат в устията на вливащите се в морето реки за охранване. Размножават се обаче в открито море.

Най-голямата риба от тях е морският кефал. Достига до 65 см на дължина и тегло от 4–5 кг, но понякога и до 1 метър и 5–7 кг. Тялото му е странично сплескано,а към главата сплескването е отгоре и отдолу. Това придава леко змийски изглед на главата на рибата. Люспите са сребристи и едри, като покриват главата и хрилните капаци. Очите са големи. Стадна риба, която мигрира на големи пространства.

Шаблон:Животни-мъниче