Уикипедия:Единна потребителска сметка: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
{{ambox
{{ambox
| type = content
| type = content
| image = [[Image:Icon apps query.svg|38px]]
| text = '''Предупреждение за единната потребителска сметка:''' Ако желаете да се възползвате от възможността за единна сметка, трябва да поискате необходимите преименувания '''ПРЕДИ''' да слеете сметките си. Проверката става с инструмента [http://toolserver.org/~vvv/sulutil.php SUL username collisions detector]. Ако сте прибързали, [[:meta:SR/SUL|тук]] можете да помолите стюардите да изтрият вашата единна потребителска сметка, за да се решат всички конфликти и после да слеете сметките си отново.
| text = '''Предупреждение за единната потребителска сметка:''' Ако желаете да се възползвате от възможността за единна сметка, трябва да поискате необходимите преименувания '''ПРЕДИ''' да слеете сметките си. Проверката става с инструмента [http://toolserver.org/~vvv/sulutil.php SUL username collisions detector]. Ако сте прибързали, [[:meta:SR/SUL|тук]] можете да помолите стюардите да изтрият вашата единна потребителска сметка, за да се решат всички конфликти и после да слеете сметките си отново.
}}
}}

Версия от 17:39, 1 юни 2008

За единната потребителска сметка

Що е то?

Фондация Уикимедия управлява цяло семейство от онлайн общности. Поначало от потребителите се изискваше да създават отделни потребителски сметки във всеки от тези проекти и на всеки от езиците, на които проектите съществуват. Това представляваше допълнително бреме за потребителите, които допринасят към множество проекти, и особено по отношение на мултимедийните им приноси в Общомедия.

Нововъведената система за единна потребителска сметка слива сметките във всички проекти на Фондацията. Най-големите предимства на системата са единичната регистрация (няма нужда да си откривате сметка във всеки отделен проект, към който искате да допринасяте; съществуващото ви потребителско име си ходи с вас) и недвусмислена самоличност (вашето потребителско име вече винаги и навсякъде ще идентифицира вас; никой друг няма да може да вземе името ви в друг проект).

Как се обединяват сметки?

Преди да пристъпите към създаването на единна потребителска сметка, първо проверете за евентуални конфликти с други потребители, които в други проекти на Фондацията са се регистрали под името, което вие ползвате. Проверката става с инструмента SUL username collisions detector. Ако има конфликти, трябва да поискате необходимите преименувания ПРЕДИ да пристъпите към сливане. Ако сте прибързали, ТУК можете да помолите стюардите да изтрият вашата единна потребителска сметка, за поискате от локалните бюрократи да решат всички конфликти и после да слеете сметките си отново.

Сега всички потребители могат ръчно да унифицират потребителските си сметки. За тази цел, последвайте препратката Special:MergeAccount на уикито, където вече имате сметка. Уикито, в което имате най-много редакции се превръща във ваше "домашно уики", и посочените за него електронна поща и парола ще бъдат пренесени върху всички ваши сметки.

На страницата Special:MergeAccount, трябва да въведете своята парола за потвърждение. След това, всички уикита, в които е посочена същата парола или същата електронна поща за автентикация, ще бъдат прикачени към единната сметка. Имате възможност да въведете пароли за неприкачените сметки, ако такива бъдат установени.

След като приключите с тази процедура, ще имате възможност да влизате в системата на всеки от публичните проекти на Уикимедия (с неограничен достъп до регистрация) с потребителското име от домашното си уики, освен евентуално в онези уикитата, в които това име не е било регистрирано от вас и съответно не са прикачени към единната ви сметка.

Какво се променя с единната сметка?

Регистрирането на потребителско име го резервира едновременно във всички проекти; което означава, че повече няма да има възможност различни потребители да се регистрират с едно и също потребителско име в различните проекти. От потребителите се иска само да посочат и потвърдят адрес на електронна поща. Промяната на парола в едно от уикитата автоматично води до промяната й във всички уикита.

Какво остава същото?

  • Някои неща си остават същите на локално равнищо:
    • Потребителските права в по-голямата си част се дават локално за проекта, което означава че потребителите с администраторски статут в едно уики няма да получат същия статут и във всички други уикита. (Добавени са глобални групи - steward и rollbacker.)
    • Потребителските настройки са локални, с изключение на адреса на електронната поща, който има нужда да се посочи и потвърди само на едно място. Можете да продължите да използвате различни потребителски настройки в различните уикита.
    • Известяването за ново съобщение също става само локално за текущото уики в което сте влезли. В бъдеще това може да се промени.
  • Потребителите ще могат да продължават да имат различно именувани сметки в различните уикита. Тези сметки обаче няма да бъдат свързани помежду си члез единна потребителска сметка.
  • Системата за единна потребителска сметка е единствено достъпна за проектите на Фондация Уикимедия; сайтове, които използват уики софтуер, но не се управляват от Фондацията ще продължат да ползват системата за отделни потребителски сметки.

Разрешаване на конфликти

Системата автоматично ще слива сметки с идентични имена, ако те имат един и същ адрес на електронната поща или ако потребителят може да въведе парола за тях.

Тъй като до този момент регистрацията на потребителски сметки е била отделна за всеки проект, съществуват много потребителски имена, използвани едновременно от различни хора в различни проекти. Новата система позволява само един потребител за дадено потребителско име във всички проекти. По тази причина в някои случаи ще се наложи потребителските сметки да бъдат преименувани. Това може да бъде изпълнено от бюрократ или стюард (вижте meta:Steward requests/Usurpation).

Стюардите имат достъп до данните за глобалните потребителски имена и могат да сливат или да връщат сливането на потребителски сметки посредством Special:CentralAuth.

История

Ранни обсъждания на идеята могат да бъдат прочетени на страницата meta:Single login.

Отговорен за този проект е Brion Vibber. Той проведе обсъждане как може да работи това през берлинската обиколка от декември 2005 година, качи бележки за внедряването в базата с кода през април 2006 и тя беше тема на презентация на Уикимания 2006.

Brion обяви успешен опит за миграция през ноември 2006. Събирането на данни отне два часа, а автоматичното сливане - пет. Потвърдени бяха 4 457 075 първични сметки, като 578 128 вторични сметки бяха слети с тях въз основа на съвпадащ адрес на електронната поща или чрез узурпиране на неизползвани потребителски сметки. 134 242 вторични сметки ще трябва да бъдат слети след взаимодействие между потребителите (71 741 уникални потребителски имена остават неслети).

Единната потребителска сметка е внедрена първо само за администратори през март 2008 и е създадена страницата meta:Steward requests/Usurpation за разрешаването на конфликтите. На 27 май 2008 възможност за единна сметка получават всички потребители на проекти на Уикимедия.

Преименувания и узурпации

Преименувания и узурпации могат да се поискат във всеки отделен проект или в Мета. В проекти, в които има активни бюрократи, заявките се извършват на място; само за проекти, в които няма потребители с такъв статут или тези потребители не са активни, заявките могат да се отправят на Мета.

По-специално такива страници са:

  • Можете да попитате в локалната страница "Разговори".
  • Списък от бюрократите в дадено уики можете да получите, като напишете в полето за търсене Special:Listusers/bureaucrat.

Често задавани въпроси

Мога ли да бъда преименуван след преминаването към единна сметка?

Не, засега, заради бъг 13507. Очакваме, че когато възникне тази необходимост, ще бъде разработен инструмент за преименуване.

Мога ли да сливам в една сметка различни потребителски имена?

Не, но това може би ще стане възможно в бъдещи версии на инструмента. [1]

Обърнете внимание, че потребителските имена в повечето отделни проекти могат да бъдат предварително преименувани.

Някой друг използва моето потребителско име в друго уики, как мога да си го получа?

Забележете, че съществуването в други проекти на сметки, едноименни с вашата, притежавани от други потребители, не ви пречи глобално да получите това потребителско име. Когато започнете сливането на сметката си, ще получите информация дали сливането е било непълно, но същевременно на глобално равнище тя ще бъде ваша. Ще можете да използвате глобалната си сметка във всички уикита, с изключение на тези, в които тя не е под ваш контрол.

Все пак, има много причини да предпочетете единната ви сметка да бъде глобална, особено ако не контролирате сметките в уикитата на езиците, които владеете и общите многоезични проекти като Общомедия.

Ако искате да узурпирате потребителска сметка в друго уики, трябва да отправите заявка до бюрократ от съответното уики. В зависимост от местната политика, бюрократът може да извърши желаната от вас узурпация или да ви откаже. Ако уикито си няма бюрократ, трябва да помолите стюард да узурпира сметката.

Ще имам ли статут на автоматично одобрен потребител в другите уикита?

Не. Ще трябва да изчакате необходимото за целта време от първото ви регистрирано влизане във всяко отделно уики, преди да получите в него статут на автоматично одобрен потребител.

Мога ли да сливам сметки от уикита с ограничен достъп до регистрация

Не, по причини сигурността на системата. Ако уикито е с ограничен достъп до регистрация, няма да имате възможност да слеете сметката си там с единната си потребителска сметка.

Вижте също

  • Бъгове: Пълен списък с бъгове
    • Bug 57: Single login on all wikimedia projects
    • Bug 1552: Feature request: Upload to commons from Wikipedia, Wikibooks, etc.
    • Bug 3525: Cross-wiki watchlists with option for public viewing
    • Bug 3544: Single Recent changes on several mediawikis
    • Bug 12096: Special:MergeAccount does not identify all accounts
    • Bug 13507: Account cannot be renamed to a global username
    • Bug 14301: You do not get logged out on the wiki you have logged in if you log out at other project

(За нови бъгове следва да се отбелязва продукт "MediaWiki extensions" и компонент "CentralAuth")