Група армии „А“: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м препратка към Източен фронт
м Робот Добавяне: no:Armégruppe A
Ред 28: Ред 28:
[[fr:Groupe d'armées A]]
[[fr:Groupe d'armées A]]
[[it:Gruppo d'armate A]]
[[it:Gruppo d'armate A]]
[[no:Armégruppe A]]
[[pt:Grupo de Exércitos A]]
[[pt:Grupo de Exércitos A]]
[[ru:Группа армий «A»]]
[[ru:Группа армий «A»]]

Версия от 09:28, 14 юни 2008

Група армии „A“ е име на военно съединение от немския Вермахт през Втората световна война.

Западен фронт, 1940 г.

По време на германското нападение над Люксембург, Белгия, Холандия и Франция, група армии „A“ е под командването на генерал Герд фон Рундщет и е отговорна за пробива през Ардените. Тя включва 45 дивизии, включително 7-ма танкова дивизия от танкова група „Клайст“.

Източен фронт, 1942 г.

През 1942 година група армии „Юг“ в СССР (на Източния фронт) е разделена на групи армии „A“ и „Б“ заради лятната офанзива. На група армии „A“ е наредено да отиде на юг, за да овладее нефтените находища в Кавказ.

Източен фронт, 1945 г.

На 25 януари 1945 година Хитлер преименува трите групи армии. Група армии Север става група армии „Курландия“, на група армии „Център“ е дадено името група армии „Север“, а група армии „A“ е преименувана на група армии „Център“.


Източници

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Army Group A в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Моля, добавете oldid номера на версията, от която е направен преводът!

Шаблон:Трети райх-мъниче