Граничен контролно-пропускателен пункт: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
меп
мРедакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Контролно-пропускателен пункт''' (КПП) се нарича място със специален режим на преминаване и котрол на пътници, превозни средства и товари. Обикновенно такива пунктове се изграждат на входно-изходни артерии, най-често на [[държавна граница|държавни граници]]. В този случай се говори за гранични контролно-пропускателни пунктове (ГКПП).
'''Контролно-пропускателен пункт''' (КПП) се нарича място със специален режим на преминаване и котрол на пътници, превозни средства и товари. Обикновенно такива пунктове се изграждат на входно-изходни артерии, най-често на [[държавна граница|държавни граници]]. В този случай се говори за '''гранични контролно-пропускателни пунктове''' (ГКПП).


На повечето от тези пунктове се извършва проверка на документи, превозни средства, товари, личен багаж и прочие и се води пълна документация за лицата, които влизат или излизат, техните имена, паспортни данни, крайната точка на тяхното пътуване и цел на посещение. В зависимост от обекта, на чиято територия се намира пунктът, може да се извърши проверка на хората и багажа с [[рентгенов]] скенер, [[металотърсач]], да се правят [[видео]]записи и др.
На повечето от тези пунктове се извършва проверка на документи, превозни средства, товари, личен багаж и прочие и се води пълна документация за лицата, които влизат или излизат, техните имена, паспортни данни, крайната точка на тяхното пътуване и цел на посещение. В зависимост от обекта, на чиято територия се намира пунктът, може да се извърши проверка на хората и багажа с рентгенов скенер, [[металотърсач]], да се правят видеозаписи и др.


След [[атентат]]ите в [[САЩ]] и [[Европа]] в началптп на 21 в. ролята на контролно-пропусквателните пунктове, като мярка подобряваща [[сигурност]]та, се засилва многократно.
След [[атентат]]ите в [[САЩ]] и [[Европа]] в началото на 21 век ролята на контролно-пропусквателните пунктове, като мярка подобряваща [[сигурност]]та, се засилва многократно.


{{мъниче}}
{{мъниче}}

Версия от 06:50, 7 юли 2008

Контролно-пропускателен пункт (КПП) се нарича място със специален режим на преминаване и котрол на пътници, превозни средства и товари. Обикновенно такива пунктове се изграждат на входно-изходни артерии, най-често на държавни граници. В този случай се говори за гранични контролно-пропускателни пунктове (ГКПП).

На повечето от тези пунктове се извършва проверка на документи, превозни средства, товари, личен багаж и прочие и се води пълна документация за лицата, които влизат или излизат, техните имена, паспортни данни, крайната точка на тяхното пътуване и цел на посещение. В зависимост от обекта, на чиято територия се намира пунктът, може да се извърши проверка на хората и багажа с рентгенов скенер, металотърсач, да се правят видеозаписи и др.

След атентатите в САЩ и Европа в началото на 21 век ролята на контролно-пропусквателните пунктове, като мярка подобряваща сигурността, се засилва многократно.