Сърдечно-съдова система: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
Сърдечно-съдовата система се състои от сърце и кръвоносни съдове. Те образуват затворена система, в която сърцето играе ролята на помпа, а кръвта циркулира по големия и малкия кръг на кръвообръщение. Регулация на сърдечно-съдовата система. До сърцето стигат крайни окончания на двата дяла на вегетативната нервна система. Чрез вегетативната нервна система сърдечната дейност се регулира в зависимост от нуждите на организма. Симпатиковият дял учестява и усилва сърдечните съкръщения, а парасимпатиковият има обратно действие. Той забавя и отслабва сърдечните съкръщения. Артериите и вените се инервират от симпатикови нервни влакна. Под тяхно влияние настъпва съкръщение на гладкомускулните влакна. Под тяхно влияние настъпва съкръщение на гладкомускулните влакна и просветът на кръвоносните съдове намалява.
Сърцето е кух мускулест орган, разположен непосредствено зад градната кост между двата бели дроба.Върхът му е насочен наляво и напред, като по-голямата му част е в лявата половина на гръдния кош.

Версия от 17:56, 7 юли 2008

   Сърдечно-съдовата система се състои от сърце и кръвоносни съдове. Те образуват затворена система, в която сърцето играе ролята на помпа, а кръвта циркулира по големия и малкия кръг на кръвообръщение. Регулация на сърдечно-съдовата система. До сърцето стигат крайни окончания на двата дяла на вегетативната нервна система. Чрез вегетативната нервна система сърдечната дейност  се регулира в зависимост от нуждите на организма. Симпатиковият дял учестява и усилва сърдечните съкръщения, а парасимпатиковият има обратно действие. Той забавя и отслабва сърдечните съкръщения. Артериите и вените се инервират от симпатикови нервни влакна. Под тяхно влияние настъпва съкръщение на гладкомускулните влакна. Под тяхно влияние настъпва съкръщение на гладкомускулните влакна и просветът на кръвоносните съдове намалява.